Властите в Сан Марино се подготвят да поискат от Международния

...
Властите в Сан Марино се подготвят да поискат от Международния
Коментари Харесай

Най-старата република в света ще иска помощ от МВФ, за да спаси банките си

Властите в Сан Марино се приготвят да изискат от Международния валутен фонд (МВФ) €250 милиона, с цел да поддържат банките си, които към момента не могат да се оправят с неприятните заеми 10 години след финансовата рецесия, написа The Guardian.

Малката страна, обградена напълно от Италия, не може да се възвърне от резултатите на рецесията от 2008 година, които не просто извадиха на показ тайните банкови сметки, които помогната за генерирането на огромна част от благосъстоянието ѝ през годините, само че повлякоха и най-голямата банка - Cassa di Risparmio della Repubblica di San Marino (CRSM) - в скандал с пране на пари.

През последното десетилетие седем банки затвориха, а останалите пет имат неприятни заеми за почти €1,7 милиарда - или към 117 % от брутния вътрешен артикул на страната.

Сумата може да наподобява дребна по отношение на €185 милиарда, които италианските банки имат към края на предходната година, само че са задоволителни, с цел да накарат държавното управление на най-старата република да изиска заем, еднакъв на към £7 500 на глава от популацията.

Приоритетът е да бъде избавена държавната CRSM, която държи 40% от банковия пазар в страната и в която по-голямата част от популацията има сметки.

Тя е получила към €250 милиона кеш инжекции от държавното управление от 2011 година насам, само че през 2016 година въпреки всичко имаше загуба от €500 милиона. Преглед на активите на цялата финансова система сподели, че заем от МВФ е неминуем.

Сан Марино остава една от най-богатите страни в света що се отнася до брутния вътрешен артикул на глава от популацията, който доближава $47 910 през 2016 година, само че е надалеч от $90 667, регистрирани през 2008 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР