Властите в Норвегия са отказали да закупят необходимото оборудване за

...
Властите в Норвегия са отказали да закупят необходимото оборудване за
Коментари Харесай

Норвегия отказва да се присъедини към ПРО на НАТО

Властите в Норвегия са отказали да закупят нужното съоръжение за присъединение на страната към системата за противоракетна защита (ПРО) на НАТО. Това оповестяват норвежки медии, базирайки се на известие за бюджета на скандинавската страна.

" В резултат на изчерпателен разбор на факторите на политиката за сигурност държавното управление реши, че Норвегия не обмисля закупуването на датчици на най-високо ниво или ракети-прехващачи, които могат да бъдат интегрирани в системата за противоракетна защита на НАТО ", показва изданието Klassekampen .

Както е споделила специалистът по Русия Юлия Вилхелмсен пред вестника, сходно решение може да понижи " възходящото напрежение " в връзките с Москва.

Норвежките медии означават, че Норвегия от доста години поддържа основаването на отбранителна система на НАТО. В същото време Осло се разгласи срещу това Алиансът да стане част от проектите за противоракетна защита на Съединени американски щати. Позицията се промени през 2010 година поради обосновката, че системата не е ориентирана против Русия.

През февруари 2018 година министърът на защитата на Норвегия Тоне Скоген съобщи пред членовете на подкомисията по сигурност и защита на Европейския парламент, че Осло не вижда опасност за националната си сигурност от страна на Русия и не счита, че " в близко бъдеще тя може да съставлява такава опасност ".

Основните съставни елементи на противоракетната защита на НАТО включват основаните в Испания разрушители на военноморските сили на Съединени американски щати, оборудвани със системата за противоракетна защита Aegis, ръководената от Съединени американски щати наземна система за противоракетна защита Aegis в Румъния, а също по този начин радар за ранно предизвестие в Турция.

Москва упреква Вашингтон, че пусковите установки, ситуирани в Румъния и разгръщащи се в Полша, са универсални. Съществува софтуерна опция за бързо и прикрито заменяне на ПРО ракети с крилати ракети, в този случай в зоната на проваляне ще се окаже цялата европейска част на Русия.

Кремъл нееднократно е заявявал, че дейностите на Съединени американски щати и НАТО за разполагане на противоракетна защита в Европа заплашват националната сигурност на Русия и могат да подкопаят стратегическата непоклатимост в района. По думите на съветския президент Владимир Путин " системата за противоракетна защита в Източна Европа е част от нуклеарния стратегически капацитет на Съединени американски щати, който е изнесен в периферията ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР