Властите в Литва затвориха в петък още два гранични контролно-пропускателни

...
Властите в Литва затвориха в петък още два гранични контролно-пропускателни
Коментари Харесай

Литва затваря още 2 ГКПП-та с Беларус

Властите в Литва затвориха в петък още два гранични контролно-пропускателни пункта с Беларус,  съобщава Агенция Франс Прес.

Контролно-пропускателните пунктове " Медининкай " и " Шалчининкай "   ще останат отворени, само че достъпът за пешеходците и велосипедистите ще бъде спрян.

Причините за решението са опасения за сигурността, произлизащи от войната в Украйна и активността на държавното управление в Минск.
 Литва изпрати още муниции на Украйна
Литва изпрати още муниции на Украйна

Продължава военното съдействие

" Предприехме стъпки за ограничение на придвижването на хора, артикули и превоз, като четири от шестте гранични контролно-пропускателни пункта с Беларус към този момент са затворени, съобщи министърът на вътрешните работи Агне Билотайте пред Агенция Франс Прес. Несигурното съседство с Русия, която стартира военна експанзия в Украйна, и нейният съдружник Беларус, чийто недемократичен режим употребява мигрантите като инструмент за политически напън против Литва, постановат предприемането на спомагателни ограничения за сигурност. "

Билотайте сподели, че нейната страна, в този момент част от Европейския съюз (ЕС) и НАТО, е била " очевидец на засилена интензивност на беларуски и съветски разследващи служби " на своя територия.

Литовските граничари оповестиха, че близо 390 000 жители на Беларус са пресекли границата предходната година, към 50 % повече, в сравнение с през 2022 г. Повечето от тези беларуси са имали документи за пътешестване в Европейски Съюз, издадени от Полша, съгласно граничните чиновници.
 Литва затвори два гранични пункта на границата с Беларус
Литва затвори два гранични пункта на границата с Беларус

Ескалация на напрежението в района поради наличието на ЧВК " Вагнер " в Беларус

Припомняме, че балтийската страна, която приютява доста беларуски опозиционни деятели и е корав покровител на Украйна, затвори два пункта предходната година, откакто издигна преграда по границата.

Връзките на Литва с Беларус бяха напрегнати от години, само че се утежниха след президентските избори в Беларус през 2020 г ., за които съперниците споделиха, че са манипулирани.

Оттогава Литва одобри опозиционния водач в заточение Светлана Тихановская и други деятели, както и десетки хиляди други жители на Беларус.

Миналата година литовското разузнаване предизвести, че членове на беларуската диаспора са вербувани от беларуското Комитет за Държавна сигурност (на СССР) , до момента в който пътуват сред страните и в обществените медии.
 Литва към Унгария: Спрете флирта си с Русия!
Литва към Унгария: Спрете флирта си с Русия!

Вилнюс вижда Орбан като все по-голям проблем за поддръжката за Украйна

През 2021 година Литва, Латвия и Полша видяха невиждан приток на незаконна миграция от Беларус , като хиляди хора - основно от Близкия изток и Африка - пресичаха границите им в Европейския съюз.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР