Властите в Литва обявиха, че експулсират посланика на Русия там

...
Властите в Литва обявиха, че експулсират посланика на Русия там
Коментари Харесай

Литва гони руския посланик - заради клането в Буча

Властите в Литва оповестиха, че експулсират посланика на Русия там поради " ужасното кръвопролитие " в Буча, покрай Киев, съобщи " Франс прес ".

Десетки тела на цивилни жители бяха открити в всеобщи гробове или по улиците на Буча през последните два дни. Кръмъл отхвърля обвиняванията на Украйна и Запада, че съветските сили са виновни за това.

Литовското държавно управление е решило да намали дипломатическото посланичество на Русия, разгласи външният министър Габриелиус Ландсбергис, като изясни:

„ Посланикът на Руската федерация ще би трябвало да напусне Литва “, сподели Ландсбергис и добави, че балтийската страна също ще отдръпна посланика си от Москва.

Действията на Вилнюс провокира отговор от Москва. „ Няма да отнеме доста време, до момента в който последват ответни ограничения “, сподели пред " Франс прес " говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова.

Ландсбергис, който дефинира убиствата в Буча като " военно закононарушение ", сподели също, че Литва ще затвори консулството на Москва в пристанищния град Клайпеда, където 20 % от жителите са етнически руснаци.

Миналия месец Литва към този момент експулсира четирима съветски дипломати, което провокира отговор от страна на Москва. Русия разгласи, че експулсира 10 дипломати от трите Балтийски страни - Естония, Латвия и Литва.

Латвия също разгласи, че ще предприеме стъпки по отношение на дипломатическите си връзки с Русия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР