Властите в Германия и Франция са под засилващ се натиск

...
Властите в Германия и Франция са под засилващ се натиск
Коментари Харесай

Милиони дози на "АстраЗенека" залежават в Европа

Властите в Германия и Франция са под засилващ се напън да намерят метод да усвоят по-бързо имунизациите на " АстраЗенека ", с цел да не се стига до трупане на неизползвани дози в идващите седмици, заяви " Гардиън ". България изиска от двете страни количества назаем, с цел да се оправи с дефицита на ваксини за всеобщата имунизация. Този ход в този момент може да се окаже комфортен за двете страни.

да не се ползва " АстраЗенека " на възрастни поради неналичието на данни за нейната резултатност измежду по-възрастното население. Такива ограничавания работят в Белгия, Франция, Германия и други В понеделник френският медицински регулатор анулира рекомендацията си да не се употребява тази ваксина при хора над 65 година, сходни гласове се чуват и в Германия.

След абсурда сред производителя и Европейска комисия за забавените доставки през януари, в този момент в Европа залежават милиони дози от имунизацията на " АстраЗенека ". Във Франция количествата са усвоени на 24% при сложена цел от 80-85%. В Германия две трети от доставените 1.4 млн. дози остават на склад по вчерашни данни.

В търсене на пояснение за това се подвигна много звук към откъслечни известия, че и в двете страни хората избират да чакат " Ролс Ройса на имунизациите " - препаратът на " Пфайзер/Бионтек ", напомня английското издание. В Дуйсбург, Германия да вземем за пример представители на локалните управляващи оповестиха, че 50 до 70% от часовете за имунизация с " АстраЗенека " остават незаети или се анулират. В Хамбург - вторият по величина град на страната, такива желания не се виждат, само че там пък признават, че логистиката към използването на имунизацията единствено на хора под 65 година основава много усложнения.

" Надявахме се, че имунизацията на " АстраЗенека " ще бъде главен мотор на програмата ни, защото има скромни условия към съхранението и чакахме да я разпространим посредством лекарските практики преди идването на " Пфайзер " и " Модерна ", споделя Мартин Хелфрих, представител на здравното министерство на северната провинция. Дотук е било елементарно да се намерят задоволително чиновници от основни служби като лекари, пожарникари и прочие благодарение на синдикатите. Но се оказва комплицирано да се провеждат младежи с хронични болести, като се наложило да се пращат предложения по пощата за записване на час по телефона, което предизвикало съществено закъснение.

На места се тестват необикновени способи за разпространение на непожеланите дози - за всяка останала доза в Дуйсбург да вземем за пример, особено създаден програмен продукт изпраща текстови известия към трима души от лист с евентуални претенденти за ваксина. Който пръв отговори, получава " резервацията ".

Във Франция също имаше подозрения към ефикасността на " АстраЗенека ". Там и лекари се включиха в общата дискусия, като обявиха, че не предлагат тази ваксина. Част от здравните служащи не я желаят поради страничните резултати, които следят у част от сътрудниците си. В обявата не се загатва какви са те, само че у нас след първата доза доста хора развиват грипоподобни признаци, които отшумяват до 2-3 дни. Големият проблем във Франция обаче идва не от настроенията - те не са всеобщи, а от решението на управляващите да се концентрират главно върху най-възрастните и рискови групи, като жителите на старческите домове. Точно за тях обаче имунизацията на " АстраЗенека " не е утвърдена за приложение.

Този месец в Европейски Съюз се чакат милиони дози от " АстраЗенека ", " Пфайзер " и " Модерна ". Затова за Франция и Германия се обрисува като все по-голям проблем да усвоят трупащите се количества. Според оценка на " Ди Велт " от понеделник, в случай че Германия резервира същото движение на имунизация, към третата седмица на март ще е натрупала съвсем 5 млн. неупотребени дози. Франция би трябвало доста да форсира акцията си, откакто предходната седмица включи в нея и персоналните лекари, а тази седмица ще активизира и аптеките след решение на здравния регулатор от през днешния ден.

Според здравния министър Оливие Веран този месец Франция би трябвало да сложи 6 млн. първи дози - двойно повече в сравнение с през първите два месеца на имунизационната акция. До средата на май се чака всички над 50 година да са имунизирани. В Германия общопрактикуващите лекари към момента не вземат участие във имунизацията - това се чака да стане, когато страната стартира да получава към 3 млн. дози на седмица, с цел да не се стига до насила лекарите да избират на кого от пациентите си да слагат ваксина. В Хамбург макар предстоящите доставки предвиждат сложен интервал при започване на април, когато имунизационните центрове на града ще работят на цялостни обороти, само че няма да има задоволително дози и за общопрактикуващите лекари. Иначе място за усъвършенстване безспорно има, отбелязва " Гардиън " - 6 от 16-те федерални провинции нямаха нито една сложена доза в неделя.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР