Властите понижават нивото на тревога за най-високия вулкан в Папуа

...
Властите понижават нивото на тревога за най-високия вулкан в Папуа
Коментари Харесай

Нивото на тревога е намалено за най-високия вулкан в Папуа Нова Гвинея

Властите намаляват равнището на паника за най-високия вулкан в Папуа Нова Гвинея и изключват опцията за цунами един ден след изригването на планината Улавун, изхвърляйки пушек на височина до 15 километра или повече от девет благи в небето

ByROD MCGUIRK Associated Press 21 ноември 2023 година, 00:12 ч.

КАНБЪРА, Австралия -- Нивото на паника за най-високия вулкан в Папуа Нова Гвинея беше понижено във вторник и беше изключено цунами един ден след изригването на планината Улавун, изхвърляйки пушек на височина до 15 километра (50 000 фута) в небето.

Един от най-активните вулкани в южната част на Тихия океан, Ulawun, изригна в понеделник следобяд, поставяйки районните съседи, в това число Япония краткотрайно, на предизвестие за цунами.

Нивото на паника за вулкана на североизточния остров Нова Британия беше намалено от Отдела за ръководство на геоопасностите на Папуа Нова Гвинея до Етап 3, което значи „ умерено до мощно изригване “. Отделът оцени риска от цунами в бюлетин като „ нулев “. демонстрира „ доста мощно изригване. “

Но вулканът, който се намира на 2334 метра (7657 фута) над морското ниво, остава деен и изригването може да продължи безпределно време, отделът сподели.

Консултативният център за вулканична пепел в Дарвин, Австралия, заяви, че вулканичен пушек се издига на височина до 15 000 метра (50 000 фута) в понеделник.

Отделът заяви, че стълбът пепел се издига на най-малко 5000 метра (16 000 фута) във вторник, преди да се изгуби в атмосферния облак.

Поделението сподели, че пепелта във въздуха може да пътува на дълги дистанции и да повлияе на авиационни услуги. Гъст облак от пепел се простираше на десетки километри (мили) на северозапад от вулкана.

Органът за сигурност на гражданската авиация, националният промишлен регулатор, не отговори неотложно на имейл с въпрос дали се прави въздушен превоз.

Най-близкият огромен град е Bialla, който е открит измежду плантации с маслодайна палма по скатовете на Ulawun на 47 километра (29 мили) на югозапад, споделиха от отдела. Hargy Oil Palm Ltd., компания със седалище в Bialla, не отговори незабавно на питане по имейл за коментар. листата увисват в плантациите с маслена палма покрай вулкана и се натрупват по покривите.

Жител на столицата на провинцията Кимбе, на към 200 километра (124 мили) по на запад, сподели във вторник, че не е знаела за изригването заради дистанцията.

Папуа Нова Гвинея се намира на тихоокеанския „ огнен пръстен “, дъгата на сеизмични разломи към Тихия океан, където се случват огромна част от международните трусове и вулканична активност. Ulawun е изригвал неведнъж от 1700 година и имаше последно огромно изригване през 2019 година, когато бяха евакуирани повече от 5000 души.

Поделението сподели, че няма известни жертви от Ulawun история на изригвания.

Но огромни въздействия във връзка с разселване на популацията, вреди на инфраструктурата и спиране на услугите са били чести, споделиха от отдела.

Водещи истории

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР