Властите на Нигер незабавно отменят военното споразумение, което позволява на

...
Властите на Нигер незабавно отменят военното споразумение, което позволява на
Коментари Харесай

Уран за Иран. Американската дипломация в Африка претърпя тежък провал

Властите на Нигер неотложно анулират военното съглашение, което разрешава на американски военни и граждански личен състав от Министерството на защитата на Съединени американски щати да останат в страната, сподели представител на ръководещия Национален съвет за отбрана на отечеството (CNSP) на 16 март.

Изявлението беше направено след явно несполучливото посещаване на американската делегация в тази африканска страна. Освен всичко друго, аргументите за това решение бе и офанзивният жанр, по който американците преговаряха.

„ “, се споделя в официалното съобщение.

Е, доста дребни неща, само че показателни:

И по форма, и всъщност това е тежък неуспех на американската дипломация в Западна Африка.

Мисията е провалена

Посоката на придвижване на военните управляващи на Нигер е явна за всички най-малко през последните три месеца. През януари съветското министерство на защитата даде висока оценка на

Нигер също по този начин задълбочи връзките си с Буркина Фасо и Мали, две съседки с тесни връзки с Москва. Бяха направени и визити на високо равнище в Техеран.

Въпреки това американците до неотдавна разчитаха на специфични връзки с Нигер по ред аргументи. Например Съединени американски щати имат второто по величина африканско военно наличие там след Джибути.

Към юни 2023 година към 1000 американски бойци останаха в Нигер, а американската база за дронове в Агадез, струваща 110 милиона $, беше основен аванпост за американското наблюдаване на джихадистите в Северна Африка, в това число Либия и Алжир.

Военнотехническото съдействие сред двете страни и по-специално стратегиите за образование на висши офицери от нигерската войска във военните университети на Съединени американски щати беше забележителен бонус за нигерската страна и разреши на американците да разчитат на лоялността на военните. Подобни очаквания обаче още веднъж не се оправдаха.

Няколко думи за самата делегация, която провали задачата.

Представители на Държавния департамент на Съединени американски щати и Пентагона пътуваха до Ниамей предходната седмица за диалози с ръководещите военни управляващи. Заявената цел на делегацията беше да „ за обновяване на американското съдействие в региона на сигурността с армията на Нигер и връщане на страната по пътя на демократичното развиване.

Американската делегация обществено разгласи помощник-държавния секретар по африканските въпроси Моли Фий и военачалник Майкъл Лангли, пълководец на африканските сили на Съединени американски щати. Нивото е много високо.

И както самите американци оповестяват от страницата на The Wall Street Journal:.

Заместник-прессекретарят на Пентагона Сабрина Синг сподели на 18 март, че Съединените щати

„, сподели Дж. Питър Фам, някогашен специфичен делегат на Съединени американски щати за района на Сахел, пред The Dispatch в сряда.

Тези и доста други изказвания и изявления, направени през последните няколко дни след шамара на Вашингтон в събота, допускат, че Съединените щати са оптимално заинтригувани да запазят най-малко минимално въздействие в Нигер. Иначе нищо не попречи на американците да разгласят пакет от наказания (и, несъмнено, мъчителни за Ниамей) против управляващите в Нигер. Това е минимумът.

В противоположен случай те могат да стартират подготовка за директна въоръжена интервенция за Съединени американски щати разполагат с всички сили и средства за това (материално-технически, самата войска и съдружниците в региона).

В положителните остарели времена по този начин биха и постъпили. Във всеки случай американците не биха избухвали като Еманюел Макрон и празни закани. Не е същото равнище.

Африка е по-важна от Украйна

Нигер остава правилен съдружник на Съединени американски щати в района в продължение на доста години. Въпреки това, събитията, които се случиха в тази страна през юли предходната година, принудиха американците да се замислят надълбоко. Това не е първият път, когато африканските страни трансформират курса ненадейно за Съединените щати. Американците бъркат, да. Те обаче доста бързо вършат следващи изводи и решения, изключително спрямо европейската администрация.

Едно от главните решения, въпреки и неочевидно за непосветените, беше окончателният отвод от редовно съдействие с Франция. Американците схванаха, че това им излиза „ по-скъпо “. А французите от дълго време не имат специфични „ пълномощия “ в Африка. Освен това беше взето решение за „ издънване “ на съдружника даже там, където Париж резервира преобладаващо въздействие.

Това се случи в Габон предишния август. Там е осъществен дворцов прелом, при който в границите на едно ръководещо семейство политическият курс е преместен от Париж към Вашингтон. Франция резервира безмълвие, а новите управляващи де факто бяха легитимирани от прилежащите страни и западния свят. Париж избави лицето си, всичко се случи в границите на приличието и (засега) без загуби за френския бизнес.

След това имаше доста хълцания, един след различен, и по-късно грамаден неуспех, просто раздължен във времето - опитите на Франция да включи съюза ECOWAS във възобновяване на конституционния ред в Нигер. Имаше цяла поредност от антифренски речи и демарши - както по улиците, по този начин и в дворците - и доста повече. Днес да вземем за пример се разпростира битката за Сенегал.

За американците се оказа по-лесно да одобряват прочут риск от безпорядък и наличието на съветски трикольори по улиците, в сравнение с безмълвно да следят по какъв начин Франция от ден на ден разгневява африканските общества.

Което в средносрочен проект може да докара до обстоятелството, че цели макрорегиони (Западна и Източна Африка), дружно с антифренски и панафрикански настроения, ще преминат към обществени антизападни лозунги и открит съюз с анти -Западната ос. Съединените щати включват в нея Русия, Китай и Иран.

По-добре е да поемете дребен риск и да извършите Париж рисков в този момент, трансформирайки го в изкупителна жертва, в сравнение с да се сблъскате с доста по-големи проблеми в бъдеще. Това е циничният и като цяло верен план на Белия дом.

Друг значим знак за поправяне на политиката на Съединени американски щати в Западна Африка, към този момент на публично и концептуално равнище, беше обява в The Wall Street Journal, която се появи през януари тази година.

„ сподели чиновник на американското разузнаване от страниците на изданието. Това означаваше фактическо прекъсване на военно-техническото съдействие с Нигер и понижаване на интензивността на военната база в Агадес. „ “, написа изданието.

Сега Вашингтон има нова тактика - военно съдействие и разполагане на бази в няколко крайбрежни страни на Западна Африка.

Свръхмодерната база в Агадес, която струваше доста пари на Съединени американски щати, в действителност беше лимитирана, а помощта за армията на Нигер беше спряна. Нови евентуални съдружници и вследствие на това военни бази в района са Бенин, Гана и Кот д`Ивоар. Този път никой няма да пита французите за мнението им. Американците в действителност одобриха загубата на основно въздействие в Нигер и започнаха да приготвят различни площадки. Но тази тактика може също да би трябвало да бъде поправена през днешния ден.

Изглежда нигерийските управляващи още веднъж ще покажат неотстъпчивост и честност, както в връзките с Париж, по този начин и в спора с ECOWAS. Днес Ниамей отхвърля даже номиналното наличие на американски военни сили в страната. Поели са цялостен курс към суверенитет с всички произлизащи от това опасности.

Нигер към този момент изгони към 1500 френски бойци, анулира закон от 2015 година, ориентиран към ограничение на миграцията към Европа, приключи съдействието в региона на вътрешната сигурност с Европейския съюз и анулира планувана задача на Европейски Съюз за военно съдействие против тероризма. Остана американската военна база и 1000 бойци - последната цитадела на западното въздействие.

Вашингтон си затваряше очите за всички политически решения на Ниамей, в това число даже за отношението на управляващите в Нигер към миграцията - най-болезнената тематика за Европейски Съюз. Вероятно американците в този момент ще се опитат да създадат всичко, с цел да изгладят дипломатическия неуспех на последната задача. Просто с цел да поддържа най-малко някакво наличие в района.

Нигер е значим за Щатите заради редица аргументи.

Първо, американците не би трябвало да разрешават на антизападната ос да господства в Сахел. Вторият фактор, само че в това време и най-значимият, е Иран. Не бива да го позволяват до големите залежи на уран в Нигер.

Следователно, за разлика от 60-те милиарда $, които Байдън изиска за Украйна, 320-те милиона $, поискани от Държавния департамент за опълчване на Китай и Русия в Африка, няма да бъдат възпрепятствани. Средствата ще бъдат отпуснати в цялостен размер.

Приоритетите са явни: Африка, както и редица други области, е доста по-важна за администрацията на Джо Байдън от източноевропейското направление. Нека огънят на украинския спор в този момент бъде подсилен от Франция и нейните лимитрофи - Румъния, Армения, а самите Съединени американски щати ще се пренасочат към доста по-важни въпроси.

Нигер в новия многополюсен свят

Преди това Нигер към този момент беше обвинен в секрети доставки на уран на Иран. Бившият ирански президент Махмуд Ахмадинеджад посети тази страна през април предходната година и като цяло иранската дипломация обръща доста внимание на района на Сахел. Например Иран, за разлика от Русия, има посолство в Ниамей.

Техеран се нуждае от уран за личната си нуклеарна стратегия. И никоя друга страна в света, с изключение на африканския Нигер, няма да наруши рестриктивните мерки на МААЕ за продажбата му. Дори това да стане скрито, Техеран напълно основателно разчита на запасите от уран на Нигер.

В подмяна той може да предложи на африканците необятна гама от военни технологии и оръжия, най-вече дронове. Възможностите му са не по-малко огромни в региона на гражданските технологии - от селското стопанство до минното дело и машиностроенето.

И тук поражда плодородно поле за геополитически игри и интриги от страна на Русия.

В подтекста на новата идея за нуклеарно въздържане, която редица специалисти и журналисти не престават да развиват (в частност Сергей Караганов ), иранският фактор може да свети с нови ярки цветове.

Съгласно новата идея, един полицентричен и резистентен предстоящ международен ред няма да пристигна без нуклеарен мултилатерализъм. Това значи да вземем за пример, че арабският свят се нуждае от нуклеарни оръжия, Латинска Америка, както и редица други територии. И, несъмнено, Иран.

Съответно, нищо не пречи на Русия да откаже да поддържа „ интернационалните ограничавания “ (по създание същите западни санкции) върху разпоредбите за продажба на уран. Самият факт на основаването на Алианса на страните от Сахел, което не би могло да се случи без присъединяване на Русия, към този момент може да се назова косвена поддръжка за тази тактика.

Предвид вероятността Русия да стартира да играе сходна игра и да сплоти сили в тази посока с Иран, тактиката на Съединени американски щати може да бъде поправена още веднъж. Американците могат да употребяват радикални сюжети - от директна въоръжена интервенция, която към момента е малко евентуална, до цялостна обсада на целия район Сахел, което е мъчно, само че осъществимо.

Вероятни са и сюжети за активиране на разнообразни прокси сили в района, което към този момент се случва. Трансграничните сепаратистки придвижвания и терористичните организации се разсънват. Проблемът с туарегите, „ фулани джихад “, Западна Сахара и Азавад, нова революция в Чад, Централноафриканската република и Судан, активирането на ИДИЛ, Ал-Кайда и доста повече - всичко може да пламне с нова мощ. Не може да се изключи появяването на нови рискови епидемии и породени от индивида бедствия.

Американците не могат да изоставен Нигер изцяло. И в случай че те си тръгнат, тогава с огромна степен на възможност ще забележим повтаряне на събития, сходни на тези в Сирия и Афганистан, единствено че в доста по-голям мащаб.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Регнум

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед521523Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед151805Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед27830Георги Първанов: Това не е моята ера! Това не е положителното бъдеще за света!Алтернативен Поглед22421Георги Първанов: Такова нещо не е имало в българската политика - антипарламентаризъм, антиполитика!Алтернативен Поглед28656Проф. Нина Дюлгерова: Световното задкулисие няма народност, няма вяра - има интересиАлтернативен Поглед521523Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед166106Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед151805Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед133379Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед129912Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАвторски:ПоследниНай-четени Източник:
pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР