Властите на Еквадор незаконно са прекратили политическото убежище на основателя

...
Властите на Еквадор незаконно са прекратили политическото убежище на основателя
Коментари Харесай

Международните реакции след ареста на Джулиан Асанж

Властите на Еквадор нелегално са прекратили политическото леговище на създателя на " Уикилийкс " Джулиан Асанж и са нарушили интернационалното право, оповестиха в изказване след новината за ареста от онлайн портала.

 © БГНЕС
Бившият чиновник на американското държавно управление Едуард Сноудън също излезе с обществен коментар по тематиката, като назова ареста на Асанж " тъмен миг за свободата на печата ". " Действията на посланика на Еквадор, приканил тайната полиция на Обединеното кралство в посолството да изведат от него издател на харесвано или не журналистическо издание от постройката, ще се появят в историческите книги ", съобщи Сноудън.

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова разяснява задържането на Джулиан Асанж от профила си в обществената мрежа Facebook. " Ръката на " демокрацията " стиска гърлото на свободата ", написа Захарова.

" Всички страни и организации, застъпващи се за демокрацията, би трябвало да вземат присъединяване в ориста на Джлиан Асанж, би трябвало да се употребяват всички благоприятни условия, с цел да бъде предпазен ", сподели Алексей Чепа, заместник-председател на Комисията по интернационалните въпроси на държавната Дума.

" Кремъл се надява, че ще бъдат зачетени правата на създателя на Джулиан Асанж ", съобщи представителят на президента Дмитрий Песков.
 Еквадор обмисля да откаже леговище на Джулиан Асандж Еквадор обмисля да откаже леговище на Джулиан Асандж
Еквадор обмисля да откаже леговище на създателя на Уикилийкс Джулиан Асандж, настояват няколко осведомителни организации, като цитират американски проверява...

Бившият водач на Еквадор, Рафаел Кореа, разкритикува настоящия президент Ленин Морено като " изменник " след решението му за разрешаване на ареста на създателя на " Уикилийкс ". " Най-големият изменник в историята на Еквадор и Латинска Америка, Ленин Морено, разреши на английската полиция да влезе в нашето посолство в Лондон, с цел да арестува Асанж ", написа Кореа в Туитър.

" Морено е подкупен човек, само че това, което е направил, е закононарушение, което човечеството в никакъв случай няма да не помни ", добави Кореа, който даде леговище на Асанж, когато беше президент през 2012 година Бившият водач, който в този момент живее в Белгия, акцентира, че Асанж е " освен един емигрант, само че и жител на Еквадор ". Кореа живее покрай Брюксел със фамилията си от 2017 година и е подал заявление за леговище в Белгия. Той е търсен в родината си по съмнение в похищение - обвинявания, за които съобщи, че са политически стимулирани.

Кристоф Делоар, началник на интернационалната организация " Репортери без граници “, която се застъпва за свободата на пресата, съобщи, че карцерът на Асанж ще бъде " рисков казус ", от който Съединени американски щати ще се възползват в бъдеще. " Прицелването в Асандж за даване на информация на публицисти от Уикилийкс, която е в публичен интерес, би било наказателна мярка и рисков казус за публицисти или техните източници, които Съединени американски щати може да преследват в бъдеще ", написа Делоар в Туитър.
 Арестуваха създателя на Уикилийкс Джулиан Асанж Арестуваха създателя на Уикилийкс Джулиан Асанж
Британската полиция арестува създателя на Уиклийкс, Джулиан Асанж. Той е арестуван в офис в централната част на Лондон, съобщи РИА Новости.

Джулиан Асанж не е воин, съобщи външният министър на Англия Джерами Хънт след ареста му в еквадорското посолство в Лондон. " Не е задоволително някой да се пробва да избяга от правораздаването, той не е воин. Той се крие от истината от години и неговото бъдеще би трябвало да бъде решено от английската правосъдна система ”, добави той.

Хънт акцентира, че карцерът е " резултат от години на деликатна дипломация ” с Еквадор и похвали президента на страната Ленин Морено, за това че е направил това " доста самоуверено решение ”.Британският министър добави, че Асанж е държал " еквадорското посолство като пленник в обстановка, която е била безусловно непоносима за тях ".

" Сега това ще бъде решено по верния метод, без значение, посредством съблюдаване на английската правосъдна система уважавана в целия свят поради своята самостоятелност и честност, това е вярното развиване ", съобщи Хънт. " Това, което показахме през днешния ден, е че никой не е над закона ”, добави министърът.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР