Путин предупреждава за икономически конфликти, ако инфлацията нарасне неконтролируемо

...
ВЛАДИВОСТОК, Русия (Ройтерс) – Руският президент Владимир Путин във вторник
Коментари Харесай

ВЛАДИВОСТОК, Русия (Ройтерс) – Руският президент Владимир Путин във вторник каза, че нарастващата инфлация е принудила централната банка да повиши лихвените проценти до 12% миналия месец, предупреждавайки, че руската икономика ще пострада, ако бъде позволено повишаването на цените да излезе извън контрол.

„В условия на висока инфлация е практически невъзможно да се съставят бизнес планове“, каза Путин на Източния икономически форум във Владивосток.

Путин каза, че не вижда проблеми с нестабилността на рублата и властите разполагат с набор от инструменти, за да държат валутата и пазарите под контрол.

Рублата достигна най-силното си ниво от почти шест седмици спрямо долара в началото на търговията във вторник, подкрепен от постепенно нарастващите продажби на чуждестранна валута от страна на износителите и перспективите, че централната банка може да повиши лихвите отново тази седмица.

Путин каза, че курсът на рублата е бил повлиян, наред с други неща, от износителите, които не конвертиране на част от печалбите в чуждестранна валута в рубли, но той каза, че няма да бъдат предприети внезапни стъпки по отношение на капиталов контрол или други стъпки за ограничаване на нестабилността.

Той каза, че правителството не вижда необходимост да повишава данъците засега. Той наложи данък върху неочакваната печалба на някои компании тази година, за да увеличи бюджетните приходи.

Кремъл публично призова за по-строга парична политика миналия месец, когато рублата падна над 100 за долар, което накара централната банка да увеличи проценти с 350 базисни пункта до 12% на 15 август на спешна среща.

Повечето анализатори очакват ново повишение този петък, но някои топ банкери казаха, че задържането е по-вероятно, особено след като рублата се засили тази седмица.

Путин каза, че централната банка е действала своевременно миналия месец, но отбеляза, че високите лихвени проценти ограничават кредитирането и икономическия растеж.

„Разбира се, трябва да повлияем това, но ако пропуснем ситуация, която ще доведе до неконтролируем растеж на инфлацията, в дългосрочен план ще бъде още по-лошо за икономиката“, каза Путин.

(Докладване на Ройтерс, автор Александър Мароу; Редактиране от Марк Тревелян)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР