Владислав Горанов се извини на уязвените български граждани след атаката

...
Владислав Горанов се извини на уязвените български граждани след атаката
Коментари Харесай

Горанов не каза какви са рисковете за държавата след атаката в НАП

Владислав Горанов се извини на уязвените български жители след офанзивата против Национална агенция за приходите, само че не сподели има ли риск за хората, компаниите и страната след източването на данни. Финансовият министър приказва пред Народното събрание по гледище на Българска социалистическа партия. От думите му обаче по този начин и не стана ясно има ли действителна заплаха за злоупотреби с персоналните данни на хората и с тези на българските компании.
Извинявам се на уязвените от хакерската офанзива против Национална агенция за приходите български жители и ги убеждавам, че информацията им продължава да бъде предпазена, сподели Горанов пред депутатите.
На няколко пъти той повтори, че няма нарушена или изгубена информация в Национална агенция за приходите. После изясни какъв брой доста вложения са направени, с цел да се развие осведомителната система в Национална агенция за приходите и да се отбрани информацията. Подобни пробиви можело да се случат и в надалеч по-богати и " по-информационни " страни.
Искам да ви уверя, че потенциала на Национална агенция за приходите да продължава да извършва функционалностите си, не е обиден от тази злонамерена кражба на информация, сподели още Горанов.
Но не даде отговор на въпросите, които по-рано бяха сложени от депутатите от левицата - доколко е пробита системата на Национална агенция за приходите, има ли заплаха да бъдат изнесени данни, които да увредят финансовите ползи на страната, има ли заплаха български жители да бъдат с източени сметки, каква е заплахата към днешна дата за страната?
На тези въпроси не отговори и вътрешният министър Младен Маринов, който също се яви в Народното събрание.
От думиту му стана ясно, че в хакнатите файлове от Национална агенция за приходите се съдържат данни за стотици хиляди български жители, техните имена, ЕГН и имена на български компании с техните ЕИК.
Ще ви срещна с информация, която имаме досега във връзка с получен сигнал на 15 юли 2019 за нерегламентиран достъп до компютърна осведомителна система Национална агенция за приходите. В хода на осъществените компютърно-разузнавателни и оперативно-издирвателни мероприятия бе открито следното: на 15 юли 2019 година в 10.13 ч. незнайно лице от е-поща с кутия е изпратил мейл до четири електронни медии. Съобщението е с отпратка към уеб страницата за шерване на наличие, където е разполагаем за събаряне списък с величина 1,84 гигабайта. Предоставена е и ключова дума за достъп до данните в архива, сподели още Маринов. По думите му след разархивиране наличието на файла се уголемява до съвсем 11 гигабайта. В наличието на тези файлове са налични фрагментирани данни за стотици хиляди български жители, техните три имена, ЕГН, адреси, композиция от числа, имена на български компании с техните ЕИК и адреси, мейли, регистрационни номера на коли, рапортува Маринов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР