Владимир Забродски, едно от най-големите имена в историята на чешкия

...
Владимир Забродски, едно от най-големите имена в историята на чешкия
Коментари Харесай

На 97-годишна възраст почина легендарният хокеист Владимир Забродски

Владимир Забродски, едно от най-големите имена в историята на чешкия хокей на лед, умря на 97-годишна възраст, оповестиха от локалната федерация. Няма информация дали повода е ковид SARS-CoV-2.

Забродски е умрял в дома си в Швеция, където живееше от 1965 година насам, откакто избяга от комунистическия режим в Чехословакия.
 Швеция ще остане без първенец по хокей на лед
Швеция ще остане без първенец по хокей на лед

В шампионата няма да бъдат играни плейофи

През 1947 и 1949 година Забродски е капитан на националния тим на Чехословакия, който завоюва на два пъти международната купа. През 1948 година отборът завоюва сребърни медали на Олимпийските игри в Санкт Мориц, Швейцария, като даже приключи 0:0 с непобедимия отбор на Канада.

Забродски има 94 мача за националния тим на страната си, в които е осъществил 158 гола. През 1998 година той беше разгласен за третия най-хубав хокеист в историята на Чехия след Доминик Хашек и Яромир Ягър. През 1997 година Забродски беше признат в Международната зала на славата на хокея на лед.

Друг любопитен факт за него е, че той е извънредно добър тенисист и през 40-те и 50-те години на предишния век неколкократно играе за Чехословакия в шампионата за " Купа Дейвис ".
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР