Владимир Путин проведе телефонни разговори с президентите на Таджикистан и

...
Владимир Путин проведе телефонни разговори с президентите на Таджикистан и
Коментари Харесай

Путин опитва да потуши напрежението между Таджикистан и Узбекистан

Владимир Путин организира телефонни диалози с президентите на Таджикистан и Киргизстан Емомали Рахмон и Садир Жапаров в опит да потуши граничния спор сред двете страни, стана ясно от прессъобщение на Кремъл, представено от организация Ройтерс.

Киргизстан и Таджикистан членуват в Организацията на контракта за групова сигурност, която включва Армения и още няколко някогашни руски републики под егидата на Москва.

Но тази седмица киргизката и таджикската войска влязоха в конфликти в региона на киргизкия град Баткен с използването на танкове, миномети и дронове. Жертвите, по обновените през днешния ден данни на двете страни, са повече от 80. От застрашените региони в Киргизстан бяха евакуирани повече от 130 хиляди души. Примирието, контрактувано късно в петък, бе нарушено на няколко пъти през вчерашния ден, само че през днешния ден ситуацията е " спокойна " съгласно киргизките управляващи.

Съгласно прессъобщението на Кремъл, в диалозите си с президентите Жапаров и Рахмон през днешния ден Владимир Путин е " призовал двете страни да не позволен по-нататъшна ескалация и да вземат ограничения за превъзмогване на рецесията с мирни дипломатически средства ". Руският водач е " удостоверил готовността на Москва да окаже нужната помощ, с цел да подсигурява стабилността " на киргизко-таджикската граница.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР