Владимир Путин е изпратил послание до всички страни от НАТО

...
Владимир Путин е изпратил послание до всички страни от НАТО
Коментари Харесай

Путин към НАТО: Да спрем ядрената надпревара

Владимир Путин е изпратил обръщение до всички страни от НАТО с предложение за мораториум върху разполагането в Европа и други райони на ракети със междинен и дребен обхват (РСМО). Посланието е изпратено и до редица страни отвън НАТО, да вземем за пример Китай. Това заяви съветският в. " Комерсант ", който се базира на дипломати от НАТО, участващи в годишната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации. Посланието е адресирано и до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, както и до ръководителката на Европейски Съюз дипломацията Федерика Могерини, които са го получили.

Основна тематика е обстановката към анулирания на 2 август контракт за въпросния клас оръжия, който бе подписан през 1987 година от Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати. В посланието си съветският президент написа по-специално: " Русия към този момент разгласи решението си да не разполага ракети със междинен и дребен обхват в Европа или в други райони, до момента в който от това (разполагането) се въздържат американците. Призовахме Съединени американски щати и техните съдружници да поемат аналогични отговорности, само че не виждаме насрещна заинтригуваност. Призовава ви да подкрепите нашите старания и да обявите мораториум в границите на НАТО против разполагането на РСМД с наземно базиране, което да е подобен на оповестения от Русия ".

Подчертава се, че Москва е подготвена да потвърди на процедура своята справедливост.

" Бих желал да отбележа, че претворяването в живота на сходна скица (мораториумът) ще изисква спомагателни верификационни ограничения, изключително в изискванията, когато на територията на Европа към този момент са ситуирани пускови установки за ракети със междинен обхват. Готови сме за разискване на съответните механически аспекти ", се споделя в писмото на съветския водач.

В него се отбелязва също, че даже без контракта за РСМД съветската страна е подготвена да договаря със страните от НАТО за някои верификационни ограничения.

ДУМА напомня, че през август Русия прикани Съединени американски щати да се разгласи мораториум върху разполагането на ракети в Европа и Азия. Вашингтон обаче не прояви интерес.

По-рано съветското министерство на защитата съобщи, че " Русия не е тествала и няма на въоръжение РСДМ за разлика от Съединени американски щати ", а също " не възнамерява разполагането на такива ракети нито в Европа, нито в други райони по света, до момента в който не се появи сходно американско оръжие ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР