Владимир Георгиев е роден през 1973 г. Юрист по образование,

...
Владимир Георгиев е роден през 1973 г. Юрист по образование,
Коментари Харесай

Владимир Георгиев: Средствата към общините се разпределят несправедливо

Владимир Георгиев е роден през 1973 година Юрист по обучение, съосновател на първото адвокатско сдружение в Самоков. Бил е общински консултант от Българска социалистическа партия. Кмет е на община Самоков от 2011 година Под неговото управление общината печели голям брой награди, измежду които за осъществяване на планове, най-хубав шеф и други Семеен, с две деца.

- Г-н Георгиев, защо не ви стигна време или сили през последните два мандата? Какво смятате да извършите за община Самоков, в случай че още веднъж спечелите доверието на гласоподавателите?

- Сили имам задоволително, само че времето е по-сериозен фактор. Проблеми с отминалост 30-40 години не могат да намерят позволение за толкоз къс интервал, колкото ни се желае. С моя екип показахме, че имаме воля и не стопираме да работим за разрешаването им, без значение дали са в областта на инфраструктурата, благоустрояването, обществените действия, опазването на здравето и така нататък

Инвестираме съществени средства в образованието, спорта, културата. За всеки строителен сезон си слагаме стратегия най-много, само че от време на време се постанова строителството на дадени обекти да продължи през идната година. Имаме визията за развиването на Самоков, всяка последваща година надграждаме и мисля, че и хората го виждат и усещат.

Надявам се жителите на Самоковска община още веднъж да ми гласоподават доверие, с цел да мога да продължа работата. Започнали сме доста планове, всеки от тях обвързван с развиването на града и селата. Стремим се да създадем Самоков притегателна туристическа дестинация и територия за осъществяване на капиталови планове. Смятам, че работим добре и в двете насоки, защото градът и селата към този момент заемат съществено място на туристическата карта, а през последните години се осъществиха вложения в търговията, услугите, туризма, земеделието и други Предстои през 2020 година да стартира още един значим план, което ще даде сериозен подтик за развиване на региона.

- Изненадаха ли ви с някакво предложение по време на предизборните срещи?

- През целия си мандат не съм спирал да се срещам с хората - по селата за подготовка на бюджета, на празници и събития... Предизборните срещи ми дават опция да схвана дали хората са удовлетворени от направеното, да ги срещна с планове, чиято реализация следва или е в развой. Жителите имат опция непрестанно да ми споделят хрумвания.

Може да се похвалим, че през последните години влагаме много в селата - всяка година заделяме над половин милион лв. единствено за дребномащабни ограничения и благоустрояване в тях. Изградихме 5 спортни площадки, над 10 детски площадки, настрана подмяната на водопроводите и асфалтирането. И всичко това със лични средства!

- Има ли проблеми с ромската общественост в региона?

- Проблемът не е в ромската общественост, а в метода, по който локалната власт се стреми да сложи всички жители при идентични условия. Направихме тъкмо това и вследствие на нашите старания в ромската махала всички си заплащат тока и такса битови боклуци. Изготвяме парцеларни проекти и сме обособили парцели за продажба. Изготвили сме и типови планове на жилищни здания, които също могат да се закупят. В новите квартали към този момент всичко ще бъде законно - постройки, ВиК, електроснабдяване, сметосъбиране и ромите са данъчно задължени лица, както всички жители. Отделно предприехме ограничения във връзка с съществуващата ромска махала. През последните години успяхме да открием законни партиди и сега всички си заплащат употребяваното електричество. За да има опция ЧЕЗ да разкрие законни партиди, общината подписа контракти за наем на парцелите. Това ни даде опция да въведем и проведено сметосъбиране. Те са жители на общината като всички останали, с произлизащите от това права и отговорности.

- Каква е сполучливата формула за работещ екип в локалната власт?

- Ключовата дума е " работещ ". Това е формулата. За 8 година екипът ми се стимулира повече, когато види приключен план, стреми се да надгражда и да внася нови хрумвания. Имаме обща цел - развиването на цялата община. Имам доста добър екип, с който поетапно работихме за смяна на градската среда, основаване тук-там за отдих и забавление, обогатяване опциите за спорт и туризъм. Промени се напълно централна градска част и се трансформира в едностилно, прелестно пешеходно пространство. Визията на Самоков радикално се усъвършенства и в този момент много хора от София " отскачат " за уикенда. Стремим се да превърнем общината ни в уютно място за живеене и желана опция за разформироване. По отношение на инфраструктурата в общината поносим най-вече рецензия, изключително през последните години. Но това е поради почналото интензивно присъединение към газификацията - доста улици бяха прокопани. Трябваше да подкрепим тази инвестиция, тъй като това е бъдещето - по-екологично и чисто отопление.

- Убеждават хората в разнообразни обитаеми места, че е по-практично да изберат човек от ръководещата партия или сътрудниците й... Вие показахте, че и " опозиционен " кмет може да се оправя добре. Каква е рецептата?

- Когато си упорит и знаеш какво искаш - успяваш. Не мога да се оплача, тъй като общината завоюва съвсем всички планове, с които кандидатствахме пред европейски и национални стратегии. Спечелихме два плана по Програма за развиване на селските региони за общо 6 млн. лева По " Региони в напредък " спечелихме план за създаване на Център за социална поддръжка, по нея взехме и финансиране за 8 млн. лева за внедряване на енергийна успеваемост в частни и публични здания. Така успяхме да ремонтираме постройката на Общинска администрация, постройката на полицията и едно учебно заведение, както и 37 многофамилни здания. Споменавам единствено най-мащабните планове, спечелили финансиране по европейските стратегии. Имаме и много по-малки планове, които осъществяваме. Отделно всяка година печелим планове по " Красива България ", посредством които обновяваме градската среда, осигуряваме налична среда, санираме учебни заведения. С поддръжката на Агенцията за хора с увреждания закупихме асансьор за инвалидни колички и осигурихме налична среда до художествената изложба и библиотеката. С поддръжката на МОН реновирахме физкултурния салон в едно от санираните учебни заведения и изградихме нов физкултурен салон в най-старото ни учебно заведение. По селата всяка година осъществяваме дребномащабни ограничения, финансирани от ПУДООС.

Много се надявам страната също да поеме отговорност към развиването на Самоков и Боровец и да влага в цялата довеждаща инфраструктура. В този подтекст една дългогодишна фантазия на самоковци се сбъдна и от тази година стартира ремонтът на пътя Самоков-Дупница. И най-ценното в това е, че самоковци си го извоюваха сами - с гражданска позиция, с митинги, с показаната интензивност и неотстъпчивост. И съм доста горделив с гражданското ни общество, което направи този ремонт да се случи.

За страдание държавното ВиК не прави вложения в системата. В предходните години имахме съглашение, по което Общината закупуваше елементи, а от ВиК осигуряваха машините и работата, само че от две години не се ангажират дори и с това. Общината е поела напълно инвестицията във ВиК мрежата. Имаме планова подготвеност за създаване на водопроводи на селата и на ВиК на Искровете и се надявам скоро да се отвори подобаващата стратегия, с цел да можем да аплайваме.

- Начинът, по който държавното управление отпуска спомагателни средства към някои общини, стана причина представителите на Българска социалистическа партия да изоставен НСОРБ през февруари. Смятате ли, че причините ви бяха чути?

- Като член на УС на НСОРБ навлязох в доста сфери във връзка с другите закони и решения на държавната власт, които засягат общините. С сътрудниците обсъждахме основни въпроси и излизахме със мнения, които доста повлияха на законотворчеството. Средствата с постановления на Министерския съвет се заделят единствено за избрани общини, а други " тактично " се пропущат. Целевите средства от държавния бюджет, които се разпределят по формулите сред обособените общини, са извънредно незадоволителни. Средствата, които се превеждат за зимно поддържане, също са разпределени извънредно незаслужено. Не може за община Самоков и за община Петрич да се планува идентична сума! В Петрич зимата е два месеца, а при нас - шест. Крайно незаслужено е страната да подкрепя единствено финансово нестабилни общини, които безразсъдно ръководят финансите си и нямат финансова дисциплинираност.

НСОРБ е мостът сред държавната и локалната власт. Разчитам, че сътрудниците ми ще продължат да работят в отбрана на ползите на локалната власт. Не приказваме за партийна принадлежност, проблемите на общините са сходни и тази организация ни дава опция да защитим ползите на локалното самоуправление.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР