Вкусно и красиво - вижте как да накарате всички комшийки

...
Вкусно и красиво - вижте как да накарате всички комшийки
Коментари Харесай

Домашно хлебче с черно брашно

Вкусно и красиво - вижте по какъв начин да накарате всички комшийки да ви завидят за вкусната питка

Необходими Продукти

● пълнозърнесто брашно - 350 г (черно La Grande Famiglia)
● брашно - 150 г бяло ( + 100 г за поръсване и доомесване)
● квас - 7 г суха
● вода - 280 - 300 мл хладка
● мед - 1 с.л.
● сол - 1 ч.л.

Начин на подготвяне

Смесете двата типа брашно в съд, посолете, направете кладенче, сипете маята, меда и последователно добавяйте по малко от водата и замесвайте до цялостното ѝ вдишване.

Смесете всичко, тъй че продуктите да се споят и да образуват безпрепятствено тесто. Ако е нужно прибавете още малко вода или брашно и месете в продължение на 15 минути.

Оформете готовото тесто на топка, покрийте с фолио и оставете за час на топло да втаса и удвои размера си.

Тестените артикули с черно брашно не втасват по този начин добре както тези, които са единствено с бяло брашно, по тази причина не очаквайте да ви бухне доста.

Умишлено съм замесила хлебчето с двата типа брашно, тъй като в случай че употребявате единствено черно брашно, текстурата на хляба ще стане по-сбита, влажна и аз персонално избирам да прибавям по малко бяло брашно, с цел да се задейства глутенът в него и да придаде усета и типа на хляба, който обичам.

Пригответе си плоска тава, сложете на дъното и хартия за печене, сложете топката тесто, поръсете я с брашно и благодарение на изострен нож или чисто (ново) бръснарско ножче направете от горната страна случайни леки сечения. В моя случай направих разрезите във форма на листенца цвете.

Брашното, с което се поръсва от горната страна, прави коричка след изпичане на хлебчето, а и разрезите, които вършим са по забележими.

Сложете хлебчето в загрята фурна на 170 градуса и запечете за към 50 минути, като го наблюдавайте след 30-тата минута.

Извадете готовото хлебче, сложете го върху железна скара и оставете да се охлади за 10 минути, по-късно разрежете на филии или разчупете на части.

Домашното хлебче с черно брашно е доста успешно.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР