Вкус, с който са отраснали няколко поколения. Ето и изпитана

...
Вкус, с който са отраснали няколко поколения. Ето и изпитана
Коментари Харесай

Оригинален мармалад от шипки

Вкус, с който са отраснали няколко генерации. Ето и изпитана рецепта за най-обичания от дребни и огромни мармалад

Необходими Продукти

● шипки - 2 кг добре узрели
● захар - 1 кг
● лимонтузу - щипка

Начин на подготвяне

Берат се шипки от места, които са чисти и добре осветени от слънцето - по този начин шипките са богати на витамин С. Важно е шипките да се берат преди да е паднала слана, тъй като тогава количеството витамин С внезапно понижава.

Набраните шипки се измиват усърдно и се поставят в тенджера и се покриват с повечко вода. За да се сварят ще им би трябвало повече от час - час и половина, а водата ще изври.

След като шипките са разварени оставаме сместа да почине до момента в който изстине (аз оставам да престои една нощ и се сгъстява).

После прекарваме сместа през решето за брашно, като загребваме по малко - по две шепи и почваме да претриваме. После към сместа, която към този момент сме претрили прибавяме малко вода и връщаме на котлона да заври. Като изстине повтаряме процедурата.

Към полученото пюре прибавяме захар в съответствие 2:1 (пюре:захар, в случай че желаете може и 1:1, само че съгласно мен става доста сладко).

Варим на котлона до сгъстяваме, като внимаваме да не загори и не забравяме да разбъркваме. Подготвяме си сухи и топли бурканчета.

Преди да е готово сладкото поставям щипка лимонтузу и лисвам. Веднага затварям капачките и обръщам, по този начин мармаладът няма потребност от дезинфекция. Процесът е дълъг и трудоемък, само че крайният резултат си заслужава!

Оригиналният мармалад от шипки е подготвен.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР