Вкарват в НС доклада на БАНДо края на годината стартира

...
Вкарват в НС доклада на БАНДо края на годината стартира
Коментари Харесай

Стартират АЕЦ „Белене“ до края на годината

Вкарват в Народно събрание отчета на Българска академия на науките

До края на годината започва процедурата за избор на стратегически вложител за АЕЦ „ Белене “, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Новината знаково пристигна от Сочи по време на форума „ Атомекспо 2018 “. Ден преди този момент министър председателят Бойко Борисов разгласи, че мораториумът върху градежа на втора атомна централа би трябвало да отпадне, с цел да може Народното събрание да даде мандат за диалози с вложители. Забраната за строителството беше наложена от Народното събрание през 2012 година Очаква се до дни държавното управление да излезе с предложение за анулацията му. Чакаме решението на Министерски съвет и сме подготвени незабавно да гледаме мораториума в Народното събрание, разяснява пред „ Труд “ ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Ако и Народното събрание гласоподава „ за “, към този момент могат да стартират диалозите с евентуалните вложители. Тогава ще стане ясно дали декларираният от тях интерес ще се окаже сериозен. Досега Китайската нуклеарна корпорация удостовери, че би взела участие в процедура по желание на вложител.

„ Надяваме се да бъде доказан инвеститорският интерес, който се декларира все още, и да се повяват нови вложители и до края на годината да имаме по-конкретна информация “, разяснява министър Петкова.

Тя повтори, че планът ще се осъществя на пазарен принцип и без държавна гаранция. „ Всичко това, което притежаваме като активи, е извънредно съществено – това са близо 3 милиарда лева пари на българските данъкоплатци. Имаме съоръжение, имаме лицензирана площадка, имаме нотифициран план от Европейската комисия още през 2007 година Всичко това разрешава този план да се осъществя допустимо най-бързо спрямо другите в района “, уточни енергийният министър.
 Според специалистите на Българска академия на науките цената на АЕЦ „ Белене “ не би трябвало да надвишава 10,5 милиарда евро. Според специалистите на Българска академия на науките цената на АЕЦ „ Белене “ не би трябвало да надвишава 10,5 милиарда евро.
Според Петкова единственият вид Националната електрическа компания (НЕК), Българският енергиен холдинг (БЕХ) и българската страна да си възстановят всички средства, които са вложени досега, е реализацията на плана. „ Ако се върви към някой от другите разновидности за осъществяване на оборудването – да не е площадката на АЕЦ „ Белене “, това значи, че би трябвало да се отпишат автоматизирано от активите на НЕК близо 1,3 милиарда лева, а това не е най-хубавото икономическо решение. Затова ние сме се концентрирали в тази посока – оптимално потребление на всичко, което притежаваме, за отбрана на националния интерес и на енергийната ни сигурност “, добави тя.

По думите й до броени дни в Народното събрание ще бъде импортиран отчетът на Българска академия на науките с оферти по какъв начин да бъде оползотворено оборудването за АЕЦ „ Белене “. Той проиграва разнообразни сюжети, при които може да се строи централата. Най-жизнеспособният е този, при който цената й е под 10,5 милиарда евро, при съответствие на капитала 70%/30% притеглен към личен и рента по заема под 4,5%. Според учените АЕЦ “Белене” е допустимо да бъде осъществен, само че при избрани условия.

Каним французи за плана


Ще се радваме, в случай че компания като „ Фраматом “ взе участие в процедура по желание на стратегически вложител за построяването на плана АЕЦ „ Белене “, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща с срещна с президента на френската компания „ Фраматом “ Бернард Фонтана. От своя страна той разгласи, че компанията демонстрира интерес и следи развиването на плана. „ Това е добра опция да засилим съдействието си с друга европейска страна “, акцентира Фонтана. От началото на 2018 година „ Фраматом “ е нуклеарната част на „ Арева “ и в нея са ангажирани над 2000 експерта.

Китайци желаят да строят автомагистралата Русе- Велико Търново
 02-2

Китайската компания „ СИТИК констракшън “ има капиталов интерес да построи автомагистралата сред Русе и Велико Търново, както и тунелът под Шипка. Това стана ясно след срещата на районния министър Николай Нанков и представители на китайската компания. В хода на диалога бяха разисквани опциите за сключване на Меморандум за съдействие, включващ съответни параметри за публично-частно партньорство, оповестиха от строителното министерство.

Двата плана са предпочитани, само че неналичието на финансиране спъва построяването им от години. Близо 600 млн. евро е прогнозната стойност на автомагистралата сред старопрестолната столица и крайдунавския град. Обсъждана е и концепцията аутобанът да се построи с финансиране от тол системата.

Проектът за създаване на тунел под Шипка датира още от края на 19-ти век, само че в началото се приказва не за асфалтов, а за железопътен подобен. Средства за построяването не са обезпечени до през днешния ден. В края на 2016-та бе оповестено, че прогнозната стойност на оборудването с дължина от малко над 3 километра е 260 млн. евро.

Надежда за бързото и качествено осъществяване на двата инфраструктурни обекта в този момент дава ползата на китайския конгломерат. „ Ще бъда благополучен, в случай че успеем да отбележим прогрес в нашите взаимни старания за осъществяване на инфраструктурни планове под формата на публично-частно партньорство “, акцентира строителният министър Николай Нанков. Той добави, че за напредъка на бизнес връзките сред България и Китай ще способства и идният конгрес 16+1, в София – самодейност, целяща да насърчи съдействието сред Китай и шестнадесетте страни от Централна и Източна Европа.

Иван Иванов, КЕВР:


Цената ще е към 8 евроцента на киловатчас

 Иван Иванов Около 8 евроцента е прогнозната цена все още на киловатчас електрическа енергия след възможното изграждане на АЕЦ “Белене. Тази цена е два пъти повече, в сравнение с електрическата енергия, която се създава от възобновими енергийни източници в Съединени американски щати.

Инвестициите в производството на ток от нуклеарните централи са доста по-малко от вложенията, които се вършат в производството на електрическа енергия от възобновими източници. Цената за произвеждане на сила от възобновими източници непрестанно понижава, а тази, създадена от нуклеарни централи, последователно се покачва.

Иван Хиновски, енергиен специалист:


Инвеститорът ще построи свои реактори
 Иван Хиновски

По моя информация китайците възнамеряват агресия за експорт на електрическа енергия към страните от Европейски Съюз. И те се базират на техни реактори, които са много по-евтини като инвестиция, в сравнение с са съветските. Доколкото разбрах, те ще изкупят нашето съоръжение, само че ще построят тук 2 или 4 реактора по тяхна технология.

За пръв път в нуклеарната енергетика на България се появява вложител – националната нуклеарна компания на Китай, с който никой не е правил ангажименти, не е стъпвал на нашия пазар, няма връзки с никой от нашите политици. Това ще бъде предизвикателство и чакам кавги.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР