ВизиткаЯсен Янков e сред пионерите във финтех индустрията и има

...
Коментари Харесай

Как крипто еволюцията влияе на IT сферата в България

Визитка Ясен Янков e измежду пионерите във финтех промишлеността и има над 15 години опит в създаване на програмен продукт за редица водещи международни компании. Съосновател е на MindHub - новаторска обучителна самодейност за програмиране, ориентирана към деца и младежи. Днес Ясен Янков заема позицията VP of Product Development в Nexo - българската компания, която е измежду водещите институции за ръководство на цифрови активи в света. Имате над 15 години опит във финтех промишлеността и по-специално създаването на програмен продукт за редица водещи международни компании. Има ли особености при построяването за крипто артикули?
Когато приказваме за криптовалути, първата ни асоциация е финансовата им стойност и гръмки медийни заглавия. Истината обаче е, че се раждат артикули, които преобразяват финансите с софтуерни решения и дават опция на потребителите да употребяват активите си по най-гъвкавия и комфортен за тях метод.

Щом става дума за транзакции, блокчейн е еволюцията на доверието. Той предлага оптималната бистрота, бърза проследимост, оптимизация на процесите и доста по-ниски разноски за тях. Доказателство за това е и взривът освен в региона на крипто, само че и дигитализацията на банковия бранш под формата на цифрови валути в цели райони, нотаризацията на документи и редица други. Възможностите са големи и всекидневно виждаме нови решения.

Криптото е основано на тази мощна софтуерна основа и основаването на артикули е сложно - срещат се задълбочени инженерни с финансови знания, комбинирани с персонална отговорност и внимание към най-малкия подробност с ясната визия, че най-после един артикул ще се употребява от милиони хора по света. Отвъд това работещи устойчиви решения се основават единствено когато слушаш пазара и гледаш доста стъпки напред.
Какво занапред би трябвало да се създаде и кои са най-големите провокации?
- Крипто промишлеността мина през няколко етапи на развиване през своята относително къса история. Първо се роди биткойн, който реши основен проблем - сигурността на цифровото предпазване и продан на стойност в децентрализирана система. След това етериум мрежата предложи ново равнище, на което да се основават напълно различен вид, по-комплексни и гъвкави решения, с помощта на които през днешния ден имаме толкоз жива и настоятелна в развиването си промишленост.

Скоростта е вродена характерност и преимущество на блокчейн. Това е една от аргументите етериум да развива своята втора версия, тъй като в този момент транзакциите се верифицират посредством решение на математически проблем (Proof-of-Work), което лишава забележителен изчислителен запас, само че с подобренията потвърждението им се разпределя сред участниците в мрежата (Proof-of-Stake). В резултат една покупко-продажба безусловно ще бъде мигновена и ще коства доста по-малък запас. Сериозна поръчка, която открива безчет хоризонти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР