ВизиткаАлександър Александров e изпълнителен директор на Топлофикация София от ноември

...
ВизиткаАлександър Александров e изпълнителен директор на Топлофикация София от ноември
Коментари Харесай

Модернизацията ще позволи повишаване на енергийната ефективност

ВизиткаАлександър Александров e изпълнителен шеф на " Топлофикация София " от ноември 2019 година Притежава квалификации по стратегия на " Оксфорд " и " Принстън " за " Управление на естествените запаси - технологии, пазари и стопанска система ", " Пазари на горива, верига на добавена стойност и структурни промени " и сполучливо присъединяване в лимитирана стратегия за " Обучение на висши мениджъри и ръководство на достижения " на Change International, Германия. Той е магистър по " Топлоенергетика " и " Машинен инженер " при Технически университет - София. Има над 20-годишен опит на висши управнически позиции в интернационалните компании, измежду които " Юниливър България ", " Ериксон телеком България ", " Ойлтанкинг България " и " Стомана Индъстри " АД. Работи с прагматичен и предприемачески жанр на управление. Стратегически фокусиран бизнес водач с напредничав опит, приет за отличните му лидерски умения и опит в развиването на бизнеса. Бивш член на УС на " Национална спортна академия ". Президент на " Българска федерация по авто спорт " за интервала 2010 - 2011. Г-н Александров, какво се случи за двегодишното ви ръководство на столичната топлофикация? Какво намерихте и какво успяхте да постигнете за този интервал?
Когато през 2019 година одобрих предизвикването да поема този управителен пост в " Топлофикация София ", обстановката в сдружението беше следната:

22 млн. неизплатени настоящи отговорности 133 млн. отговорности към " Булгаргаз " неплатени суми за въглеродни излъчвания проточени каузи с огромен веществен интерес значими планове, които бяха в застой невъведена осведомителна система САП и неефективно работещ Управителен съвет.
Реклама
Към днешна дата, след 2-годишното ми ръководство:

Дружеството няма необслужвани настоящи отговорности. Спазва се строга финансова политика и се ползва непрекъснат надзор върху разноските. За първи път предприехме ограничения за потребление на полагаемия потенциал в Подземно газово вместилище " Чирен " и през 2021 година сдружението си върна контрола върху полагащия му се в хранилището потенциал. Прекратени бяха неизгодни контракти за продажба на електрическа енергия. За първи път " Топлофикация София " е деен участник на енергийната и газовата борса, като осъществя 100% от създаваната електрическа енергия. Дружеството към този момент е регистриран търговец на газ и електрическа енергия. За 2 години са сменени 37 км тръби, което е 6 пъти повече спрямо предходните две. За последните 2 година са изразходвани към 51 млн. лева за техническа поддръжка на съоръжение и ремонт на топлопреносна мрежа, което е в пъти повече от предходните. Интегрираната осведомителна система САП към този момент е приключена, работи и с помощта на нея имаме опция да развиваме и надграждаме предлаганите услуги към клиентите. Изгради се ефикасен способ на ръководство. За 2 години са извършени над 128 съвещания на Управителния съвет и са прегледани 990 отчета.
Изминалата година беше сложна освен за " Топлофикация София ", само че и за целия енергиен бранш в международен проект. Как мина " Топлофикация София " през провокациите във финансов аспект?
- Спазваме строга финансова дисциплинираност, като паричните потоци бяха ръководени оптимално в изискванията на лимитирани финансови запаси. Беше удължен фокусът върху възстановяване на потребителско обслужване и повишението на събираемостта за обезпечаване на средства за покриване на настоящите отговорности за природен газ. В резултат на непрекъснатите старания в посока възстановяване на обслужването общата събираемост доближава близо 95%. Въпреки невижданото повишаване на цената на природния газ, която от януари до декември набъбна с 280%, сдружението продължи напълно да приоритизира заплащанията към " Булгаргаз " в границите на лимитираните приходи от топлинна сила и фонд " Сигурност на електроенергийната система ", като към 19.01.2022 година към публичния снабдител са погасени близо 399 млн. лева, или с 48% повече по отношение на 2020 година

Като още една мярка цялата създадена електрическа сила беше осъществена на самостоятелната енергийна борса, възползвайки се в оптималната степен от растящите борсови цени. В резултат на тази дейна политика се чака приходите от електрическа енергия да надвишават регистрираните през 2020 година
Реклама Тези доходи от продажбата на електрическата енергия не могат ли да покриват разноските за природен газ и по този метод да се обезпечи по-ниска цена на парното за столичани?
- Успешната процедура е тъкмо такава, само че към сегашния миг " Топлофикация София " към момента не разполага с задоволително когенерационни уреди, с цел да може да създава електрическа енергия, тъй че приходите от продажбата ѝ да покриват разноските за главната суровина.

Точно това е и заложената посока посредством правенето на проекта за рационализация, който включва техническа, оперативна и финансова стабилизация. Първите две задания - проект за рационализация и финансов модел, бяха признати от Столичния общински съвет и с дейната поддръжка и работа на кмета Фандъкова. Това утвърждение даде ход на осъществяването на идващите точки от плана, чийто заключителен резултат чакаме напълно скоро. Част от плануваните стъпки за рационализация на сдружението са създаване на нова високоефективна когенерация в Топлоелектрическа централа " Люлин " и в Топлоелектрическа централа " София-изток " с мощности от 240 MW, инсталиране на нови котли и обезпечаване на съгласуваност сред ТЕЦ-овете.
Все още не престават дебатите за пакет от ограничения, с които да се подкрепи рецесията в енергийния бранш, само че все още няма съответно решение за " Топлофикация София ". Има ли заплаха сдружението да не издържи финансовата тежест в актуалната обстановка и софиянци да останат без парно?
- Няма риск софиянци да останат без парно. " Топлофикация София " ще продължи да доставя топлинна сила на потребителите, макар че събитията ни слагат в ролята на единствен буфер и се чака сдружението да заплати обществената политика на страната. Заедно с държавното управление работим по методика за обезщетенията и се надяваме скоро те да бъдат факт.
Проект на осъвременени уреди в " Топлофикация София " по проекта B&V Може ли модернизацията на сдружението да помогне за стабилизирането на " Топлофикация София "?
- Да, и това е най-хубавото решение и вероятност за възстановяване на цялостното положение на сдружението. Само посредством модернизацията можем да реализираме финансово стабилизиране, покриване на екологичните правила и предложение на по-добро качество на услугата на конкурентна цена. А директната изгода за потребителите ще бъде приемането на по-добра услуга на добра цена.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Телекоми 2 Здравеопазване 3 Икономика 1 Свят 2 Имена 3 Политика 1 Икономика 2 Свят 3 Свят Реклама
И още нещо доста значимо - реализирането на проекта за обновяване и рационализация, направен от американската консултантска компания Black&Veatch, ще разреши на по-късен стадий да се внедрят решения за оползотворяване на възобновима сила. Това ще докара и до повишение на енергийната успеваемост, възстановяване на чистотата на въздуха и в същото време ще се реализира обществено търпима цена на услугата, което е доста значимо за нас. Такива решения са оползотворяване на геотермалната вода, създаване на вятърни генератори в неработещите комини и създаване на двуосни слънцеследящи фотоволтаични системи.
Напоследък имаше много полемики по тематиката за опцията за потребление на геотермална вода за топлофикационни цели. Какво приказват обстоятелствата по този въпрос?- На територията на Столична община има доста залежи на минерални води с разнообразни дебит, температура и състав. Практическо приложение обаче за топлофикационни цели имат единствено някои от тях. Това са Централна баня, Баталова воденица, Лозенец, Княжево, Горна баня, Панчарево и Банкя. Тези извори са с невисок термичен капацитет, което разрешава единствено локалното им потребление за избран брой здания. За застраховане на качествено топлоснабдяване през отоплителния сезон е належащо в допълнение подкрепяне с топлофикационна вода. Реалните благоприятни условия на минералните извори в София разрешават да бъде генерирана топлинна мощ 8.87 MWt, което съставлява 0.63% от нужната действителна топлофикационна мощ 1400 MWt, която обезпечава " Топлофикация София ".
Вярвам, че реализацията на сходни планове е бъдещето на " Топлофикация ", само че преди този момент оборудванията и инсталациите би трябвало да бъдат актуализирани и осъвременени.
Друга тематика, добила известност напоследък, е опцията за пренасяне на инсталацията за енергийно оползотворяване на RDF от София в Стара Загора.Възможна ли е сходна реализация на този стадий на плана и на какъв стадий е процедурата по обжалването?
- Този план е доста значим за софиянци. Обжалването му беше общоприета процедура и Върховен административен съд излезе с решение, с което анулира като незаконосъобразно решението на Комисия за защита на конкуренцията и върна на Комисия за защита на конкуренцията за наново разглеждане със наложителни инструкции. Ние имаме увереността, че при навреме и дефинитивно изговаряне на съда ще имаме действителна опция да спазим периода и до края 2023 година да усвоим отпуснатите целеви средства за плана.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Що се отнася до опцията за пренасяне на местоположението, мисля, че е редно да се позоваваме единствено на публично признатата документи на плана. Инсталацията за енергийно оползотворяване на RDF е ІІІ стадий от плана " Интегрираната система от уреди за отнасяне на битовите боклуци на Столична община ". Първите два стадия към този момент са приключени, като за реализирането им е употребена безплатна финансова помощ от Европейски Съюз по Оперативна програма " Околна среда ". Трите стадия на плана са взаимообвързани и надлежно изгодите от завършването му са планувани точно да са в помощ на енергийната система на София и софиянци. Част от тях са:

спестовност в размер на 11 млн. лева от транспортни разноски за транспортиране на боклуци до циментови фабрики икономисване на излъчвания на СО2 в размер на 2000 т/година диверсификация на горивната база и понижаване на потреблението на газ с 65 млн. Nm3 и икономисване на близо 40 млн. евро годишно за гориво икономисване на средства за закупуване на квоти за излъчвания СО2 в резултат на понижената консумация на природен газ.

И не на последно място - с създаваната топлинна сила ще се обезпечи отопление за 40 000 семейства. София се нуждае от трайно, екологично и без значение решение за оползотворяване на отпадъците, този план дава на града тъкмо тази опция.
Каква е посоката за 2022 година?
- Посоката и задачите към този момент са заложени през миналата година и мисля, че позитивните резултати в доста от аспектите са налице. Надявам се, че ще успеем да продължим всички планове и процеси за софтуерно, административно, финансово и цифрово обновяване на сдружението в интерес на всички софиянци.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР