Визитата на президента Володимир Зеленски в България би била 17-тото

...
Визитата на президента Володимир Зеленски в България би била 17-тото
Коментари Харесай

Обиколките на Зеленски: Визитата му в България - 17-та поред

Визитата на президента Володимир Зеленски в България би била 17-тото му подред пътешестване в чужбина от нахлуването на Русия в Украйна насам. От началото на войната украинският президент е посетил 13 страни на 3 континента. Първото му посещаване зад граница е във военно време е в Съединените щати.

Логично първото посещаване на Володимир Зеленски беше в страната - непосредствен съдружник и покровител на Украйна във войната против Русия. На 22 декември предходната година Зеленски идва във Вашингтон. Новината за пътуването му идва единствено ден преди да дойде, а формалното удостоверение часове преди кацането му. Преди визитата Вашингтон заяви, че дава на Киев противоракетни системи Пейтриът, а речта на Зеленски пред Конгреса беше оповестена за една от най-емоционалните и вдъхновяващи.

" Въпреки всичко, макар всички сюжети за Страшния съд, Украйна не падна. Още сме живи и още ритаме. Победихме Русия на бойното поле на публичното мнение в света, нямаме боязън, нито пък някой в света би трябвало да е го боязън. Украйна завоюва и това ни дава кураж да въодушевяваме целия свят.

Два месеца по-късно Зеленски потегля на изненадваща обиколка в Европа. Първата спирка е Лондон, където се среща с премиера Риши Сунак, с краля - Чарлз III и изнася тирада пред английските депутати с мигане към английските обичаи:

" И помня, че се наслаждавахме на чая "

Както във всяка аудиенция и тази имаше деликатно премислен жест. На ръководителя на Долната камара Линди Хойл Зеленски подари каска на украински боен водач с надпис на нея - " Имаме независимост. Дайте ни крила, с цел да я защитим. " Англия афишира нови стратегии за образование на украински водачи на изтребители и морски пехотинци.

" Знаем, че свободата ще победи, знаем, че Русия ще изгуби и знаем, че успеха ще промени света и тази смяна е от дълго време нужна ".

Втората спирка от това посещаване е Париж, където се среща по едно и също време с водачите на двете страни - мотори на Европейския съюз - френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Олаф Шолц. Кулминацията на президентската обиколка в Европа е визитата в европейските институции. Евродепутати го посрещат с нестихващи 1 минута овации.

" Отбраняваме се против най-антиевропейската мощ в актуалния свят - ние украинците се отбраняваме на бойното поле дружно с вас. "

Украинският президент господства и срещата на върха на Европейските водачи. По време на тази аудиенция Брюксел разгласи нов пакет от наказания против Русия на стойност 10 милиарда евро, а европейските водачи дадоха обещание да засилят производството на муниции, нужни на Украйна в борбата против съветската войска.

Едно от най-знаковите и прочувствени визити на Володимир Зеленски е в Полша. Посещавал е страната нееднократно след началото на съветската инвазия, само че нормално това са били директни спирки по пътя му към други страни. На 5-ти април тази година направи публично държавно посещаване с почести и съблюдаване на протокол. Кулминацията на визитата беше появяването на двамата президенти Анджей Дуда и Володимир Зеленски пред Кралския палат във Варшава.

" Всеки път, когато украинският байрак се върне на законното си място на украинска земя, а съветските окупатори избягат, полският байрак става по-силен. Синьо-жълто и бяло-червено - тези 4 цвята са по-силни от вражеския трибагреник. "

Във Варшава Украйна получи заричане за още 4 изтребителq МиГ.

Зеленски беше звездата и на срещата на водачите на Г-7 в Япония. Той посети Хирошима, където насочи вниманието към нуклеарната опасност. Участва и в среща на върха на Арабаската лига в Джеда, Саудитска Арабия, в опит да разшири поддръжката за Украйна отвън западните страни. Последната аудиенция зад граница на Зеленски беше в Молдова за среща на върха на 50 европейски водачи от Европейската политическа общественост.

„ Всеки път, когато се приготвяме и вземаме решения в името на нашата Европа, в името на нашите полезности, би трябвало да помним, че всяко подозрение, което демонстрираме тук, в Европа, е окоп, който Русия сигурно ще се опита да заеме. Независимо дали тези подозрения са за жизненоважно стъпки за сигурност или подозрения по отношение на нашето единение или може би по отношение на способността ни да посрещнем провокациите на нашето време, всяко подозрение носи повече неустановеност. "

Всяко посещаване зад граница на Володимир Зеленски има детайл, който носи мощна символика, постоянно в границите на тези визити са постигани основни договорености в поддръжка на Украйна за войната, а самият факт, че украинският държавен глава стъпва на територията на дадена страна е знак за доверие и мощна връзка, оповестява Българска национална телевизия.

ТЕМА преди 1 час 1377 преди 1 час 1033 преди 10 часа 454
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР