Вивиан Майер e енигматична личност, известна с изключителното си око

...
Вивиан Майер e енигматична личност, известна с изключителното си око
Коментари Харесай

Невероятната история на Вивиан Майер 

Вивиан Майер e енигматична персона, известна с изключителното си око в улавянето на същността на всекидневието посредством своите фотоси. Работата й остава значително незнайна. Две година след гибелта ѝ инцидентно е открита сбирка от над 100 000 негатива, която ѝ носи международно самопризнание за неподражаемия ѝ гений. 

Родена през 1926 година в Ню Йорк, Майер прекарва по-голямата част от живота си като бавачка. През свободното си време тя се скита по улиците, запечатвайки моменти с камерата си. Въпреки че в никакъв случай не е търсила самопризнание, нейната снимка показва незабравим гений за хващане на суровата човешка страст и хубостта, открита в всекидневието. Темите й варират от улиците до хората, които среща. Тя си прави и голям брой автопортрети и можем да кажем, че е самобитен пионер в по този начин модерното през днешния ден " селфи ".

През целия й живот работата на Майер остава скрита. Тя рядко споделя фотосите си с други, оставяйки след себе си богатство от невиждано изкуство. Едва през 2007 година, две години преди гибелта й, работата й се появява, когато нейното шкафче за предпазване е продадено на търг. Джон Малуф, сътрудник по недвижими парцели и фотограф, купува кутия, цялостна с хиляди негативи и неумишлено се натъква на загубен гений.

Малуф разпознава какъв брой е добра работата на Майер и се посвещава на разкриването на повече за мистериозната жена зад обектива. Той придобива още нейни негативи и стартира да сканира и отпечатва фотосите, което в последна сметка води до галерия и документален филм.

Широтата и дълбочината на творчеството на Майер удивляват света на изкуството. Нейната дарба да улавя мимолетни моменти с надълбоко възприятие за съпричастност и достоверност е несравнима. Тя има присъщ гений да споделя истории посредством изображения, предлагайки взор към неразказаните истории на хората, които е срещала.

Фотографиите на Майер демонстрират необятен набор от тематики, улавяйки разнообразните аспекти на градския живот. От игриви деца в парка до мрачни изражения на хора в беднотия, работата й илюстрира сложността на човешкото битие. Нейните облици постоянно провокират възприятие на потиснатост и сурови, достоверни страсти. 

Днес Вивиан Майер е приета за един от най-важните улични фотографи на 20-ти век, вдъхновяваща безчет художници и фотографи с неповторимата си вероятност и гений. Нейната работа служи като постоянно увещание, че във всяко кътче на света има хубост и че от време на време най-забележителните гении могат да останат скрити. Невероятната история на Вивиан Майер е доказателство за силата на изкуството и трайното влияние на един прикрит гений, който най-сетне става ясно. 

Остава въпросът дали самата Вивиан би била щастлива от сполетялата я световноизвестна слава. Няма по какъв начин да узнаем, а това сигурно би ѝ харесало.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР