Вивек Рамасвами, най-младият кандидат за президент на Републиканската партия, иска граждански тестове за млади избиратели от 18 до 24

...
Милениалният републиканец и главен изпълнителен директор на биотехнологиите Вивек Рамасвами
Коментари Харесай

Милениалният републиканец и главен изпълнителен директор на биотехнологиите Вивек Рамасвами се кандидатира като най-младият кандидат в първичните президентски избори на своята партия, факт, който често споменава на своите събития на кампанията.

„Вземете го от мен като млад човек – аз съм на 37 години. Роден съм през 1985 г. Наистина се надявам и се моля и вярвам, че най-добрите ми дни може би все още са пред мен“, той каза на конференцията „Вяра и свобода“ във Вашингтон, окръг Колумбия през юни.

Кой ще се кандидатира за президент през 2024 г.? Запознайте се с кандидатите — и вероятните кандидати — които се борят за гласа ви

Въпреки че провежда кампанията си като „млад“ кандидат, Рамасвами би искал да направи малко по-трудно гласуването на най-младите избиратели в нацията.

туитира на 11 май. 

От кампанията казаха на CBS News, че изменението е част от централното послание на Рамасвами за кампанията, призоваващо за възраждане на гражданския дълг за младите хора и подновена национална гордост. Той смята, че гражданската ангажираност сред младите хора е твърде ниска и вярва, че това може да бъде обърнато с повече познания за страната и конституцията.

„Той го вижда в страната, но го вижда и за себе си“, каза Триша Маклафлин, старши съветник за кампанията на Рамасвами. „Той не беше граждански ангажиран като млад и съжалява за това. Смята, че това е наистина важно.“

Рамасвами каза, че участието на гласоподавателите ще „скача до небето“ с тази поправка, защото ще направи гласуването „значещо нещо“.

„Не можем да разрешим липсата на желание да служим на страната си – или да научат за Конституцията – като принуждават младите хора да го правят“, каза той в туит. „Обвързвайки гражданския дълг с върховната привилегия на гражданството – гласуването – и съответно предоставяйки го на младите хора, имаме по-добър шанс действително да възстановим гражданския дълг в Америка.“

В друго усилие за насърчаване на националната гордост, той също така финансира стипендия за американска идентичност на Вивек Рамасвами на стойност 250 000 долара за гимназисти, защото според него твърде малко млади хора се гордеят, че са американци.

Но Рамасвами се сблъсква с известна обратна реакция относно плана си за гласуване, включително от млади гласоподаватели, които го обвиняват в лицемерие, че използва младостта си като повод за продажба на кампанията. Politico съобщи, че поправката не е подкрепена от част от персонала на Рамасвами.

„Хора като Вивек Рамасвами, които използват възрастта си като елемент, за да се опитат да се откроят пред Gen-Z, те са много очевидно вълци в овчи кожи“, каза Лукас Робинсън, млад избирател от Тексас . „Хората на нашата възраст наистина могат да видят през такива хора.“

Други гласоподаватели – като Сантяго Майер, изпълнителен директор на Gen-Z организацията Voters of Tomorrow – казват, че има модел на потискане на гласовете на младите в Републиканската партия.

„Вместо да опитате за да представляваме младите хора, това, което виждаме, е това усилие да се опитаме да ни извадим от уравнението“, каза Майер пред CBS News на срещата на върха на лидерите на утрешния ден във Вашингтон миналата седмица.

Майер отбеляза, че други консерватори, като адвоката на Републиканската партия Клета Мичъл, са казали, че е „твърде лесно“ за младите хора да гласуват.

Като цяло по-младите избиратели гравитират към кандидатите на Демократическата партия, и ако Рамасвами успее да приеме своята поправка, това може да намали броя на гласоподавателите на възраст от 18 до 24 години и това може да доведе до промяна в полза на републиканските кандидати. Данните от екзитпола на Edison Research National Election Pool през 2022 г. показват, че 63% от младите хора (18 до 24) подкрепят кандидатите на демократите, докато 35% подкрепят републиканците.

„Искането да се повиши възрастта за гласуване всъщност не е нищо повече от опит да се направи игралното поле по-подредено, отколкото е вече“, каза Робинсън. Като типично прогресивен гласоподавател, Робинсън се тревожи как това предложение може да повлияе на кандидатите на Демократическата партия.

Планът на Рамасвами може също така да породи опасения относно приликата му с тестовете за грамотност, които бяха използвани в Юга преди Закона за избирателните права, за да задържат по-бедните и чернокожи граждани от гласуване. Неговата кампания обаче каза, че двете не са едно и също и повтори, че предложението на Рамасвами е за гражданска гордост, а не за възпиране на хората да гласуват.

Проучване на CBS News от 7 юни показва само 13% от вероятните първични избори на Републиканската партия гласоподавателите обмислят да гласуват за Рамасвами.

Но дори ако Рамасвами бъде избран, тази поправка е много малко вероятно да стане закон, тъй като изменението на конституцията е толкова трудно. Това ще изисква или мнозинство от две трети в Камарата на представителите и Сената, или ще трябва да бъде поискано от две трети от щатите. След това все пак ще трябва да бъде ратифициран от три четвърти от щатите.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР