Вицешампионката в турнира за Световната купа по шахмат Нургюл Салимова

...
Вицешампионката в турнира за Световната купа по шахмат Нургюл Салимова
Коментари Харесай

Скандал! Раздорите в шахмата отблъснаха Нургюл от националния

Вицешампионката в шампионата за Световната купа по шахмат Нургюл Салимова няма да взе участие с националния тим на международното отборно състезание за дами в Бидгошч (Полша, 5-12 септември).

Тя е отказала отправената ѝ покана от краткотрайната комисия на интернационалната федерация (FIDE), която управлява шахмата у нас редом с лицензираната от спортното министерство " Българска федерация по шахмат 2022 " (БФШ 2022).

Това е резултатът от несекващата вътрешна битка за власт, която докара до разцеплението на пет обособени лагера на шахматната общественост в България.

Първоначално Салимова беше включена в два разнообразни състава на националния тим за шампионата в Полша, само че в последна сметка въобще няма да пътува. А повода за отхвърли ѝ се дължи на разнообразни аргументи съгласно враждуващите страни.

Много от дълго време БФШ 2022 дефинира уголемен състав на националния тим и насочи предложения към клубовете на водещите ни състезателки, включени в него.

Отборите за това състезание са формирани от 6 състезателки – 4 съществени плюс две запаси. След като имаше удостоверение от 6 от състезателките, БФШ 2022 дефинира треньор на тима - гросмайстор Владимир Димитров.

Междувременно се оказа, че FIDE не ни позволява да подадем поръчка непосредствено, а би трябвало поръчката ни да бъде утвърдена от Временната комисия. Считайки това за чисто фиктивен акт, описът с тима, избран от БФШ 2022, бе изпратен до тази комисия. В отговор от комисията бе посочено, че те дефинират различен треньор и различен състав.

Оказа се, че секретарят на комисията Георги Градев е изпращал до състезателките писма с притискащ текст, с цел да склонят да играят при изискванията на комисията.

Подадена е от комисията до FIDE поръчка за присъединяване на тим без запаси, нямащ нищо общо с титулярния състав на България, избран от БФШ 2022.

В него не е включена нито Нургюл Салимова, нито деветата от шампионата на Европа от тази година изгряваща звезда Надя Тончева. Реално се прави компрометиране на присъединяване на България, като посредством чужденците, които са отпред на тази комисия, българският тим е сакат и е лишен от опцията за челно класиране ", написаха от БФШ 2022 в известие до медиите.

От федерацията прибавиха, че са уведомили министерството на младежта и спорта, както и управлението на интернационалната федерация.

Специалистът по спортно право Георги Градев, който е секретар на краткотрайната комисия на FIDE и съставлява една от другите четири регистрирани федерации по този спорт у нас - " Българска федерация по шахмат 64 " (БФШ 64), отхвърли да са изпращани каквито и да било " писма с притискащ текст " и разясни, че водената връзка сред него и състезателките е отпреди повече от месец. Което, по думите му, повдига въпроса за какво от БФШ 2022 дават гласност на проблема тъкмо в този момент.

" Претопля се остаряла гозба с една-единствена цел. А точно да се сее разцепление в шахматната общественост поради обстоятелството, че преди два дни 52 клуба получиха предложения за присъединяване в Общо заседание на 24 септември. Това е единствената цел ", сподели Градев пред " Сега ".

Той разкри, че общо четири състезателки от БФШ 2022 са отклонили поканата на краткотрайната комисия на FIDE да се включат в националния тим за Бидгошч. Освен Нургюл Салимова и Надя Тончева това са Габриела Антова и Ива Виденова-Куляшевич.

Така в състава на България за международното отборно състезание влизат единствено четири шахматистки: Антоанета Стефанова, Гергана Пейчева, Виктория Радева и Белослава Кръстева. Техен капитан ще бъде гросмайстор Петър Арнаудов.

Малко по-късно Георги Градев заяви в обществените мрежи, че ще заведе дело за клюка против лицензираната федерация.

" Твърдението на БФШ 2022, че " секретарят на комисията Георги Градев е изпращал до състезателките писма с притискащ текст, с цел да склонят да играят при изискванията на комисията ", е клеветническо. Нека сътрудниците да покажат въпросните писма, с цел да потвърдят изказванието си. Междувременно наех юрист, който ще заведе дело против БФШ 2022 идната седмица за нематериални вреди, които тяхното клеветническо изказване ми предизвиква ", написа той в профила си във " Facebook ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР