Вицепрезидентът разговаря с младежи от Балканите, участващи във форум на

...
Вицепрезидентът разговаря с младежи от Балканите, участващи във форум на
Коментари Харесай

Йотова обсъди сътрудничеството на Балканите с 40 младежи

Вицепрезидентът беседва с младежи от Балканите, участващи във конгрес на Българското учебно заведение за политика.

Развитието на България, районното съдействие, бъдещето на Европа и ролята на младежите в публичния и политическия живот разиска на „ Дондуков “ 2 вицепрезидентът Илияна Йотова с 40 младежи от четири страни – Албания, България, Косово и Република Северна Македония. Те са участници в интернационалния конгрес „ Активна юноша за проспериращи общества “, проведен от Българско учебно заведение за политика „ Димитър Паница “. Целта на форума е да насърчи районното съдействие сред младежите, да развие лидерските им умения, подчертаха от прессекретариата на президента.

„ Нашата цел е след изборите на 11 юли България да се образува устойчиво държавно управление, което да взема решение проблемите пред страната ни “, уточни Илияна Йотова.

Сред тематиките на диалога беше европейската интеграция на страните от Западните Балкани. Вицепрезидентът посочи, че България е измежду най-големите поддръжници на европейското бъдеще на този район, тъй като без него Европейският съюз не може да бъде световен водач. Илияна Йотова напомни, че по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз страната върна в европейския дневен ред въпроса за евроинтеграцията на Западните Балкани. 

„ България среща недоумение от европейските сътрудници, тъй като не съумя да изясни своята позиция за Република Северна Македония. Нерешените въпроси посред ни са свързани освен с общото ни минало, само че и с сегашното – език на ненавист, напън върху жители с българско съзнание. България има ясна и безапелационна позиция, призната от българския парламент, от която няма да отстъпи. Бъдещето е в действителни договаряния на първо място на двустранно равнище “, уточни вицепрезидентът. 

Илияна Йотова изрази своята увереност, че плановете по Берлинския развой би трябвало да се развиват с по-бързи темпове и повече действителни резултати, а България да бъде сериозен участник в него.

Вицепрезидентът показа пред участниците и самодейността „ Три морета “, управлявана от България. Президентът Румен Радев е хазаин на Срещата на върха, която ще се организира на 8 и 9 юли в София. Инициативата има за цел да предизвиква районното съдействието за транспортна, цифрова и енергийна съгласуваност и постигането на резистентен стопански напредък, който да води към ускорено обществено и икономическо доближаване в Европа.

Илияна Йотова прикани за интензивно присъединяване на младежите в Конференцията за бъдещето на Европа, която публично започва на 9 май. „ Нуждаем се от вашата сила и упоритост, от вашите хрумвания и фантазии “, акцентира вицепрезидентът.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР