Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел призовава за активизиране на

...
Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел призовава за активизиране на
Коментари Харесай

Габриел: Нужни са активни контакти с Нидерландия и Австрия за Шенген

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел приканва за активизиране на парламентарните и междупартийните контакти с парламентите на държавите-членки за реализиране на една от главните задания пред ръководството – приемането на България в Шенгенското пространство, предава БГНЕС.

„ Присъединяването на България към Шенген е главен външнополитически приоритет на българското държавно управление. Работим с ясната цел, че Решението на Съвета за пълноправно участие на България (и Румъния) в Шенген следва да бъде признато до края на тази година. България е изпълнила всички нормативно открити критерии за участие в Шенген. Този факт е потвърждаван неведнъж в публични позиции на Европейската комисия и Европейския парламент, както и в изказвания на редица европейски водачи ”, прибавя Габриел в отговор на депутатски въпрос по отношение на дейностите, които външнополитическото ни ведомство подхваща.

Тя прецизира, че съгласно графика на Испанското председателство опциите за обсъждане/приемане на Решение са в границите на съвещанията на Съвет “Правосъдие и вътрешни работи ” на 19-20 октомври и 4-5 декември тази година.

Габриел отбелязва, че в интервала юли-август 2023г. са били извършени интензивни контакти на разнообразни равнища за даване на причини за взимане на срочно решение. „ В рамките на срещите ми с ръководителят на Европейска комисия, ръководителят на Европейския съвет, комисар Йохансон бе декларирана продължаващата поддръжка от страна на Европейска комисия и подготвеност за подпомагане. По време на диалозите ми с министрите на държавите-членки на Европейски Съюз, в това число с Франция, Швеция, Унгария, Словения, Хърватия, Португалия и Германия, същите потвърдиха своята подготвеност да поддържат пълноправното участие на България в Шенген. В Министерство на вътрешните работи се организираха и срещи с посланика на Австрия в България, както и с посолството на Нидерландия в България “, прецизира вицепремиерът.

„ Критиките на австрийската страна са ориентирани към действието и успеваемостта на шенгенската система. Австрийското държавно управление признава обществено ангажираността на България в опазването на външната граница на Европейски Съюз и регистрира пилотния план за ускорени процедури за леговище с България на българо-турската граница като позитивен образец за развиването на миграционната политика на Европейски Съюз “, изяснява тя.

По отношение на Нидерландия Габриел декларира, че там има затруднения, тъй като страната навлиза в избирателен интервал. Според нея не е несъмнено дали нидерландското държавно управление, което е в оставка, ще има опция да работи по тематиката Шенген.

На 8 септември нидерландското държавно управление е изпратило писмо до нидерландския парламент, в което регистрира постигнатия забележителен прогрес в региона на върховенството на правото, значим за Хага детайл за взимане на решение за присъединение на България към Шенгенското пространство. „ Очакват да бъдат приключени и промените свързани с привеждане на състава на Висш съдебен съвет в сходство с европейските стандарти, възстановяване действието на Инспектората към Висш съдебен съвет, както и довеждане докрай на промяната на Комисията за битка с корупцията ”, показва вицепремиерът.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР