Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева днес е

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева днес е
Коментари Харесай

Захариева се среща с Лавров в Москва, обсъждат Турски поток и АЕЦ Белене

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева през днешния ден е на работно посещаване в Москва по покана на съветския си сътрудник Сергей Лавров. Очаква се двамата да обсъдят развиването на двустранното съдействие в енергетиката, стопанската система, туризма и превоза.
В дневния ред на идните договаряния е продължаването на наземната част на газопровода " Турски поток " през територията на страната ни и възобновяването на плана АЕЦ " Белене ", заяви БНР.
В изявление за ТАСС в навечерието на визитата си министър Захариева изрази вяра, че скоро България и Русия ще подпишат нова петгодишна стратегия за съдействие в региона на културата, науката и образованието.
Очаква се също по този начин продан на отзиви по необятен кръг от интернационалните и районни проблеми.
Работното посещаване на Екатерина Захариева в Москва е удостоверение за възходящата динамичност на контактите сред ръководителите на България и Русия, означават от съветското министерство на външните работи. Това е първото от осем години посещаване на български външен министър в съветската столица.
Тази година България и Русия означават 140 година от определяне на двустранни дипломатически връзки, означиха от българското Министерство на външните работи.
Русия е един от главните външнотърговски сътрудници на България и една от главните страни за входящ туризъм у нас. 511 000 съветски туристи са посетили страната ни през 2018 година, което подрежда Русия на 6-о място по брой туристи в България.
По данни на съветската страна към 300 000 съветски жители имат недвижими парцели у нас. Консулската ни работа в Москва годишно издава към 200 000 визи, което е към половината от броя на визите, издавани от всички български задгранични представителства.
За 2018 година двустранният стокообмен с Русия възлиза на 4,144 милиарда $ като е маркиран спад от 4,1 на 100 спрямо миналата година. На Русия се падат 5,8 на 100 от общия външнотърговски продан на България. Русия е и главен снабдител на страната ни на петрол, природен газ и нуклеарно гориво, както и главен сътрудник в модернизацията на АЕЦ " Козлодуй ".
В Москва външният ни министър ще се срещне и с българската общественост.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР