Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разпореди проверка на

...
Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разпореди проверка на
Коментари Харесай

Николова нареди проверка на плаж Смокиня

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разпореди инспекция на морски плаж " Смокиня ". Сигнал за строителни действия и разораване на дюни беше публикуван в неделя  във Facebook.

Екипът на ведомството ще наблюдава има ли и какви са нарушаванията по крайбрежната линия, както и дали има съображение за налагане на глоба на концесионера.

Министерството на туризма води усилена връзка с Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас, Басейнова дирекция „ Черноморски регион “ и концесионерa по проблема. След като бъдат изяснени всички условия и бъдат тествани документите в тази връзка, ще бъде ясно дали има нарушавания по Закона за Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), които да обуславят налагането на санкция.

Концесионерът на плажа на къмпинг " Смокиня - Север " Иван Алексиев съобщи, че няма налице унищожаване на дюни. 

" Изпълнявам прецизно напътствията на министерството на туризма, стадиите на разчистване на плажната линия са посочени в закона. Първо плажът се подравнява, по-късно се изравнява с тежка техника, по-късно се минава ръчно, закупили сме две машини, които са механични сета, по-късно се редят чадърите. Обезопасява се против паразити, само че тази година се наложи една смяна. Всички заведения на плажа са остарели, те са на 16 години, морето беше тази зима доста бурно. Заведенията бяха съвсем паднали, взехме решение да ги подменим взаимно със притежателите. Под тях се оказа, че има струпани отпадъци. На 2 метра надолу се оказа, че са закопани фекални шахни, отпадъчни и помийни ями. Излезе и остаряла канализация, чугунена, която и нея изчистихме. Тогава извикахме геодезист, сложиха колчета, които са на 2,5-3 метра от началото на дюните. Те не са унищожени, вижда се от всички ", съобщи Алексиев пред БНР.

Той съобщи, че още на 13 март са подадени писма до всички институции, че започва поетапно пренасяне на обектите на плажа, разчистване на плажа и възобновяване на заведенията. В началото на април пък са подадени уведомления, че стартира вторият стадий. До момента няма отвод за осъществяването на тази активност.

Сигнали за нередности на плажа могат да бъдат подавани на телефон 02/ 90 46 833, както и на имейл  .
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР