Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова изпрати

...
Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова изпрати
Коментари Харесай

Нинова иска от областния на Варна да спре прехвърлянето на 29% от панаира на Георги Гергов |

Вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова изпрати писмо до регионалния шеф на Варна господин Марио Смърков, в което го приканва да бъде спряно взетото от Общинския съвет на града решение от 10 декември 2021г. и вписването в Агенция по вписванията. С него акциите от " Международен панаир Пловдив " АД, притежавани от Община Варна, се прехвърлят  на сдружението " Пълдин туринвест " АД, което е благосъстоятелност на предприемача Георги Гергов.

В писмото се приканва регионалният шеф на Варна да упражни нормативно регламентираните му пълномощия за практикуване на надзор за правомерност на решенията на Общинския съвет, според чл.45, алинея 4 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация.

Министърът на стопанската система и промишлеността поддържа позицията на страната, изразена в три поредни писма от 26 октомври и 08 и 10 декември тази година, с които се упорства да се извърши решението на Общинския съвет във Варна от 2 май 2017 година и да върне на страната акциите, представляващи 29% от капитала на " Международен панаир Пловдив ".

„ Министерството на стопанската система не е трансформирало позицията си, че апортът на акциите от " Международен панаир Пловдив ", които Варна има в " Пълдин туринвест " АД, съставлява акт на скрита приватизация “, показва Нинова.

Скандалното решение на Община Варна да трансферира акциите си в Пловдивския панаир на сдружението на предприемача Георги Гергов стана факт след предложение, импортирано от кмета Иван Портних. " За " гласуваха 28 общински съветници от ГЕРБ, " срещу "  бяха 15 от " Демократична България ", Българска социалистическа партия и " Възраждане ", " въздържали се " - петима.

" Пълдин туринвест " е главен притежател на панаира с 50,3% в този момент. След нарастването на каузи ще има 79,3%.

25% от " Пълдин инвест " държи община Пловдив, останалите са на Гергов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР