Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов определи като напълно

...
Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов определи като напълно
Коментари Харесай

Каракачанов: Напълно неприемливо е Македония да получи подкрепа за ЕС |

Вицепремиерът и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов дефинира като " изцяло недопустимо Македония да получи поддръжка за започване на договаряния за Европейски Съюз без ясно самопризнание от страна на Скопие на българските корени на актуалния македонски език и история след 1944 година ".

Това се споделя в позиция публикувана на фейсбук профила му.

Според вицепремиера двустранният контракт сред Република България и Република Северна Македония не се съблюдава от македонска страна.

В резултат на това към този миг доверието на София към Скопие е изгубено, заради редовно несъблюдение на поетите от македонска страна задължения, показва Каракачанов.

Лидерът на Вътрешна македонска революционна организация е безапелационен, че България не може да поддържа европейското участие на Македония при никакви условия и при никакъв външен напън, в случай че за задачата българската страна ще би трябвало да жертва своите национални ползи. И то в случай че допусне в Европейски Съюз една антибългарска държавна идеология, наследена от времето на комунистическа Югославия. За страдание, която е съхранявана с всички старания от настоящето държавно управление в Скопие.

Ето и цялостния текст на обявата на Каракачанов:

Позиция по отношение на последното развиване на диалозите сред Република България и Република Северна Македония

Първо бих желал да отбележа напъните на министъра на външните работи Екатерина Захариева и на председателстващата Европейския съюз Федерална република Германия за опита им да приближат позициите на българската и на македонската страна.

Подкрепям главните констатации на българския външен министър. Те са, че двустранният контракт сред Република България и Република Северна Македония не се съблюдава от македонска страна. В резултат на това към този миг доверието на София към Скопие е изгубено, заради редовно несъблюдение на поетите от македонска страна задължения.

Припомням, че от октомври 2019 година насам има Рамкова позиция, одобрена и от българския парламент. В нея ясно са дефинирани периодите и изискванията, при които България ще поддържа участие на РСМ в Европейския съюз.

Нито едно изискване от Рамковата позиция не е спазено от македонска страна. Особено изискванията за реализиране на прогрес в работата на двустранната историческа комисия, която на практика бе едностранно блокирана от държавното управление в Скопие.

Напълно недопустимо остава за мен Македония да получи поддръжка за започване на договаряния за Европейски Съюз с намирането на какъвто и да е компромис с Декларацията от 1999 година, подписана сред двете страни, или без ясно самопризнание от страна на Скопие на българските корени на актуалния македонски език и история след 1944 година

Не считам, че все още България разполага с гаранции от македонска страна за осъществяването на Договора от август 2017 година и не одобрявам, че такива гаранции могат да бъдат изказвания на членове на македонското държавно управление или единствено декларация от тяхна страна. Единствена гаранция би могъл да бъде писмен анекс към Договора от 2017 година, отразяващ българската Рамкова позиция и декларацията на българския парламент от октомври 2019 година

В противоположен случай България не може да поддържа европейското участие на Македония при никакви условия и при никакъв външен напън, в случай че за задачата българската страна ще би трябвало да жертва своите национални ползи. И то в случай че допусне в Европейски Съюз една антибългарска държавна идеология, наследена от времето на комунистическа Югославия. За страдание, която е съхранявана с всички старания от настоящето държавно управление в Скопие.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР