Вицепремиерът Атанас Пеканов оцени положително предложението на служебния кабинет за

...
Вицепремиерът Атанас Пеканов оцени положително предложението на служебния кабинет за
Коментари Харесай

Пеканов защити предложението за 710 лв. минимална заплата

Вицепремиерът Атанас Пеканов оцени позитивно предлагането на служебния кабинет за увеличение на минималната заплата от 650 на 710 лв..

" Повишаването на минималната работна заплата не е лява политика. По доста посоки това е една допустима мярка. На академично равнище виждаме по-скоро положителни резултати. Тя упражнява напън върху всички заплати, тъй че приходите да се усилват. Да, може да има отрицателни резултати, само че те са лимитирани ", разяснява Пеканов.

Той оправда решението на служебното държавно управление да приготви проектобюджет за 2022 година, макар все по-големите шансове да се сформира постоянен кабинет в 47-ия парламент. Според Атанас Пеканов поради комплицираната политическа обстановка е трябвало служебния кабинет да изготви финансова рамка за идната година. По думите му изтеглените през тази година заеми са в границите на държавния бюджет, те не са били непредвидени и изключителни. А сходна политика се следва от всички страни по света, с цел да се подтиква стопанската система поради пандемията

Пеканов коментира, че се надява да се сформира постоянно държавно управление. Но на въпрос дали е получил покана за присъединяване в идващия кабинет не отговори еднопосочно.  " В момента партиите са в сложна обстановка, водят комплицирани договаряния по сред си и съгласно мен не са стигнали до персони и имена. Ако ми предложат, ще мисля ", съобщи пред bTV служебният вицепремиер.

Все отново той подсети, че по време на договарянията за постоянно правителство са разисквани целите и промените, които са заложени в Плана за възобновяване и резистентност.

" В сферата на опазването на здравето се говореше за предварителна защита. България от години получава рекомендации от Европейски Съюз и ги пренебрегва. Радвам се, че по време на договарянията са упоменати съответни промени “, уточни той и добави, че е нужен уравновесен метод – да порастват приходите и едновременно с това да се има поради инфлацията.

" Трябва да бъдат обезщетени хората с най-ниски приходи и тези с деца “, добави Пеканов.

През 2022 година страната ни ще получи към 290 млн. лева евросредства по програмата REACT-EU за възобновяване на бизнеса и жителите след рецесията, удостовери вицепремиерът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР