Вицепремиерът Асен Василев предлага драстично завишаване на концесионните такси за

...
Вицепремиерът Асен Василев предлага драстично завишаване на концесионните такси за
Коментари Харесай

Кабинетът вдига 5 пъти концесията на Дънди Прешъс

Вицепремиерът Асен Василев предлага фрапантно завишаване на концесионните такси за рандеман на подземни благосъстояния, защото сега те носят твърди ниски доходи на бюджета.

Това излиза наяве от план на разпореждане на Министерски съвет, с което би трябвало да се одобри нова разпоредба за установяване на концесионните заплащания за подземните благосъстояния.

Още като длъжностен министър Василев твърдеше, че приходите в бюджета от концесионни такси са прекомерно ниски, а канадският вложител " Дънди Прешъс " би трябвало да заплаща повече отчисления за добива на злато, пище „ Медиапул”.

Най-сериозно се завишават точно таксите за рандеман на метали – да вземем за пример мед, злато, сребро. В момента концесионното заплащане е от 0.8% до 4%, а се предлага отсега нататък то да се увеличи в границите от 4% до 12%. Запазва се правилото с този % да се таксуват чистите доходи от продажба на добиваните естествени благосъстояния, което съгласно МФ е заслужено както за страната, по този начин и за концесионера.

" При използване на този принцип държавното взимане нараства с повишение на рентабилността, като оптималният процентен размер на концесионното заплащане е 12% при доходност 50 на 100 и над нея. По този метод страната ще получава повече доходи при употребата на рентабилни залежи на подземни благосъстояния ", написа в претекстовете.

За металите се планува още въвеждане на минимално концесионно заплащане, когато не се реализира рандеман. Минимумът не може да е по-нисък от цената, избрана въз основата на 50% от планувания средногодишен рандеман.

За така наречен индустриални минерали (например кварцови пясъци) предлагането е концесионните такси да се покачат двойно – 8% от базата за пресмятане на заплащането.

За добива на строителни материали също се предлага повторен скок на таксата - от 7% на 14% от базата за пресмятане на концесионното заплащане, а на скалнооблицовъчни материали - от 4% на 8%. Базата за установяване на минималния размер на дължимото годишно концесионно заплащане се трансформира от 30% на 50% от средногодишния рандеман за периода на концесията.

За добива на петрол и природен газ процентът на концесионното заплащане също се предлага да се усили два пъти. Двоен е евентуалният скок и за добива на твърди горива (въглища, кокс, биомаса).

Новите такси няма да важат за настоящите концесионни контракти в случай че не бъде подписано " в допълнение съглашение " за тяхното измемение с всеки обособен концесионер.

Министерството на финансите показва, че към 1 март 2022 година работят 528 контракта за рандеман на подземни благосъстояния. Най-много са тези за строителни материали – 325 броя. Контрактите за рандеман на метали са 21, за петрол и газ – 18, а за твърди горива – 15.

Най-много приходи за бюджета обаче носи добивът на метали – 32.6 млн. лева без Данък добавена стойност за 2018 година, 30.1 млн. лева за 2019 година, 38.7 млн. лева за 2020 година, както и 52.6 млн. лева за 2021 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР