Вицепремиерът Асен Василев и енергийният министър Александър Николов не подкрепят

...
Вицепремиерът Асен Василев и енергийният министър Александър Николов не подкрепят
Коментари Харесай

Василев и Николов срещу Нинова: Замразяване на цените на газа няма да има, на `Газпром` няма да се плаща в рубли |

Вицепремиерът Асен Василев и енергийният министър Александър Николов не поддържат предлагането на, която по-рано през днешния ден изиска България да направи нужното, с цел да се възстановят доставките на съветски газ. 

На процедура това значи държавното управление да се съгласи да заплаща на " Газпром " в рубли. Вчера министър председателят Кирил Петков упрекна. Асен Василев пък бе безапелационен, че. По-късно председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че. Те бяха наложени на Москва след началото на войната в Украйна.

По-рано през днешния ден съветският дипломат у нас поради " противозаконните наказания против Русия, наложени от редица западни страни, в това число и от България ".

" Руските валутни активи бяха нелегално блокирани, което ни лиши от достъпа до получаваните за газ средства. Тоест в действителност от Русия желаеха да продължава да доставя газ гратис ", сподели още тя.

Енергийният министър обаче акцентира, че активите на " Газпромбанк ", където се превеждат сумите за съветския газ, не са блокирани и няма проблеми с заплащането в долари и евро.

Николов отхвърли втората днешна концепция на вицепремиера и министър на стопанската система Корнелия Нинова  за замразяване на цените на газа до сегашните им равнища. Той счита, че " преди да се дава обещание нещо, би трябвало да се реши дали има нужния запас ". Той съобщи, че в случай че бъде реализирано единодушие за общоевропейски поръчки на газ, то цената би била по-ниска от тази на съветския.

След срещата на Николов и Василев в Брюксел с Урсула фон дер Лайен е взето решението в България да се сътвори районен координационен център за газ и електрическа енергия . Той ще управлява общата приложимост на газовата и електрическата инфраструктура за Югоизточна Европа. Центърът би трябвало да проработи до две седмици. Общоевропейските поръчки на газ, които предложи България и съгласно изчисленията биха понижили цената на синьото гориво даже под тези на съветския газ, ще стартират откакто се вземе най-хубавото инфраструктурно решение, посочи Василев. По думите му Европейска комисия би трябвало да излезе с позиция през май.

Вицепремиерът съобщи, че се преглеждат всички контракти с " Газпром ", както и че България е поискала правна помощ за арбитража:

" В момента доста деликатно се оглеждат договорите, ние сме поискали и правна помощ за арбитража, а също по този начин да се прегледа дали няма потребление на преобладаващо състояние на пазара освен това едностранно преустановяване на контракта, тъй че да се задействат юридическите екипи на Европейска комисия. В момента обследваме всички варианти, в случай че имаме съображение ще ги съдим ( " Газпром " - б.а.) ".

Василев съобщи, че няма да има никакъв проблем за отоплението идната зима.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР