Витоша безспорно е уникален ресурс за нашия град - София.

...
Витоша безспорно е уникален ресурс за нашия град - София.
Коментари Харесай

Витоша да се върне на гражданите, настояват опозиционни партии

Витоша несъмнено е неповторим запас за нашия град - София . Няма друга европейска столица, която може да предложи такива конкурентни преимущества за своите жителите. Вече над 10 години планината ни е отнета и е превърната в пленник на стопански ползи.

С такава единна позиция излязоха през днешния ден партиите, които останаха отвън Народното събрание на последните избори - ДСБ и " Да, България " и " Зелените " . На взаимна конференция в централата на ДСБ те припомниха по какъв начин са били продадени въжените линии през 2007 година по време на мандата на Бойко Борисов като кмет и болшинство на ГЕРБ във СОС.

Този притежател и към сегашния миг отхвърля да поддържа и модернизира оборудванията , макар отговорностите си по капиталовия контракт.

На този декор Столична община не е подхванала никакви ограничения за упражняването на следприватизационен надзор върху купувача по отношение на осъществяване на поетите задължения или да прекрати изнудването на софиянци.

Не единствено това, съгласно трите партии, Столична община е съизвършител в блокирането на достъпа на жителите до планината, като преднамерено през годините понижава и стопира градския превоз до Витоша, като той през днешния ден явно не е съответна опция. Освен Столична община виновност има и Министерството на младежта и спорта, което осем години отхвърля да ремонтира влек " Заека ".

През 2018 година, когато София е Европейска столица на спорта, а на Витоша царува транспортен безпорядък , не се употребяват пълноценно разнообразните благоприятни условия за всеобщ спорт и рекреация, а множеството лифтове не работят.

 Съюз на демократичните сили настоя властта да вземе ограничения за възстановяване на достъпа до Витоша
Съюз на демократичните сили настоя властта да вземе ограничения за възстановяване на достъпа до Витоша

Има доста нерешени проблеми и в естествен парк " Витоша "

От ДСБ, Зелените и " Да, България " подсетиха, че неведнъж за упорствали за анулиране на приватизационния контракт с неточния покупател и кметът на София да се възползва от пълномощията, дадени й от Закона за устройство на територията.
ДСБ, " Да, България " и " Зелените " упорстват ръководещите, Столична община и Столичен общински съвет:
Да ревизират или разтрогнат приватизационния контракт, тъй че да обезпечат функциониращи лифтови уреди. Да плануват средства в бюджета за актуалната година за: възможното унищожаване за сметка на притежателя на оборудванията,
за които след инспекция бъде открито, че са рискови и за които притежателят отхвърля да се погрижи, възстановяване на автобусните направления с по-редовно разписание и връзки, както и с потреблението на рейсове на природен газ или най-добре електрически транспортни средства;
Да стартират обществена полемика за изцяло развиване на туризма, която да включва следните ограничения: създаване на повсеместен проект за интегриран достъп до планинаната и ангажимент на общината в поддържането на туристическата и информационна инфраструктура; създаване на повсеместен проект за развиването на ски и други спортове на Витоша с приоритет детския и всеобщ спорт; оценка, за задачите на идващия проект, на опциите за връзки сред съществуващите писти и трасиране на нови, без непотребна сеч и унищожаване на морени, както и за възобновяване на съществуващите по-малки трасета;
Сегашното състояние, при което достъпът до планината е мощно затормозен, ски се карат на една сериозна писта, а на практика всички уреди са рискови и/или неработещи, е извънредно неприемливо. И отговорността е споделена сред ръководещата номенклатура на ГЕРБ и " Витоша ски ЕАД ".

Затова " Да, България ", ДСБ и " Зелените " предизвикват софиянци да си изискат Витоша назад, като стартират п одписка за връщането Витоша на нашия град и провеждат обществена платформа за полемика, която да предложи визия за развиването на Витоша.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР