Витамин В6 е един от осемте витамина от група В,

...
Витамин В6 е един от осемте витамина от група В,
Коментари Харесай

7 важни ползи от витамин B6

Витамин В6 е един от осемте витамина от група В, който е от значително значение за нашия метаболизъм, сърдечносъдово здраве и доста други. Но защото е водоразтворим, а не мастноразтворим, той постоянно се изхвърля от тялото и затова би трябвало да се приема всекидневно, написа tialoto.bg.

Ето седем потвърдени изгоди за здравето от витамин В6:

Превръща храната в сила

Заедно с други витамини от група В, витамин В6 подкрепя организма при превръщането на храната в сила. Той оказва помощ за преправянето на въглехидратите и работи с ензими за разграждане на протеините до аминокиселини – съединения, които оказват помощ на тялото ни да пораства и да действа обикновено.

Помага за здравето на сърцето

Витамин В6 работи с други два витамина от група В – В12 и фолиева киселина – за понижаване на равнищата на хомоцистеин.

Хиперхомоцистеинемия се появява, когато има високи равнища на аминокиселината хомоцистеин в кръвта. Високите ѝ количества могат да доведат до нараснал риск от сърдечносъдови болести, инфаркти, инсулти и атеросклероза – заболяване, което предизвиква струпване на плака в артериите.

Според отчет от 2015 година, оповестен в Nutrition Journal, хиперхомоцистеинемия може да възникне, когато някой има дефицит на витамин В6. Но с верните равнища на В6 в композиция с В12 и фолиева киселина (В9), равнищата на хомоцистеин могат да се намалят с до 1/3.

Помага за функционалността на мозъка

Повишаването на равнищата на хомоцистеин също може да форсира когнитивния спад. Това увеличение може да докара до нараснал риск от неврологични положения като деменция.

В допълнение към регулирането на равнищата на хомоцистеин, В6 играе роля в синтеза на значими невротрансмитери – химически „ пратеници “, употребявани от мозъка и нервната система. Някои от тях, за чиито синтез В6 оказва помощ, са:

- Допамин – виновен за търсенето на премия, мотивацията и придвижването.

- Серотонин – стабилизира настроението, предизвиква възприятие на благоденствие и благополучие.

- Мелатонин – играе роля в регулирането на циркадния ни темп и способността да заспиваме.

- Норадреналин – провокира реакция „ битка или бягство “ в тялото ни, когато усетим заплаха.

Бори се със утринното гадене

На всички дами, които по време на бременност изпитват утринно гадене, постоянно се предписва комбинирана таблетка доксиламин и витамин В6. Доказано е, че витаминът оказва помощ при гадене, до момента в който доксиламинът може да понижи повръщането. Типичната доза от комбинацията е 10-25 мг, три пъти дневно.

Може да лекува гърчове при новородени

Деца, диагностицирани с пиридоксин подвластна епилепсия, изискват сред 15 и 500 мг витамини В6 дневно за цялостен живот. Заболяването е рядко генетично положение, което се появява в границите на няколко дни след раждането и се характеризира с мъчно контролируеми гърчове. Но витамин В6 може да помогне за управление на положението.

Пиридоксин подвластната епилепсия е рядка, като са обявени единствено 200 случая и се появява в границите на няколко дни след раждането. Причинява се от разновидност на гена ALDH7A1. При интравенозно лекуване с 50-100 мг витамин В6 – прочут също като пиридоксин – гърчовете се разсейват за минути.

Децата, диагностицирани с това заболяване, получават 15 до 30 мг витамин B6 дневно за цялостен живот, само че от време на време може да изискват до 500 мг. Човек с тези припадъци е подвластен от витамин В6, който се нуждае от хранителното вещество, с цел да се управлява положението, защото обичайните антиконвулсанти не работят.

Поддържа имунната система

Тялото има потребност от витамин В6, с цел да поддържа здрава имунна система. „ В6 усъвършенства връзката от клетките „ пратеници “, които насочват белите кръвни кафези към зони на зараза или увреждане “, споделя Уонг пред Insider. Липсата на витамина може да понижи растежа и производството на основни имунни играчи, като лимфоцити и антитела.

Има две форми на лимфоцити, и двете от които се трансформират от недостиг на В6:

► Т-клетки, които се борят с непознати нашественици в тялото.

► В-клетки, които основават антитела, които по-късно се прикрепват към непознати нашественици, като бактерии и вируси, и ги унищожават.

Проучване от 2006 година открива, че витамин В6 усъвършенства имунния отговор при сериозно заболели пациенти. Изследването е разделило 51 участници в три групи: едната получава инжекция от 50 мг В6 дневно, друга 100 мг и контролна група. След 14 дни тези, които са получавали 50 до 100 мг В6, са забелязали усъвършенстване във значими маркери на имунния отговор.

Може да предотврати анемия

Витамин В6 взе участие в производството на хемоглобин – протеин, който доставя клетките с О2.

По-ниските от естествените равнища на хемоглобина са една от аргументите за анемия – положение, характеризиращо се с ниски равнища на алените кръвни кафези. Те придвижват О2 в тялото, тъй че без съответни червени кръвни кафези, човек може да се усеща слаб и изтощен. Поддържането на съответен банкет на витамин В6 може да помогне за предотвратяването на анемия.
Какво количество В6 ни е належащо?
Количеството витамин В6, което би трябвало да получавате дневно, зависи от възрастта и пола ви.

Възраст Препоръчителен банкет (мг)
0-6 месеца 0.1
7-12 месеца 0.3
1-3 години 0.5
4-8 години 0.6
9-13 години 1.0
Жени 14-18 години 1.2
Мъже 14-50 години 1.3
Жени 19-50 години 1.3
Мъже 50+ години 1.7
Жени 50+ години 1.5
Бременни дами 1.9
Кърмачки 2.0

Как да си набавим витамин В6?

Витамин В6 е леснодостъпен в храната и в добавките. Според специалисти, най-хубавият метод да си осигурим нужното количество, е като преминем на диета, богата на витамин В6. Храните с най-голямо наличие на витамина са фъстъци, пиле, овесени ядки, спанак, зелен боб и портокал.

Ако някой не е в положение да употребява задоволително витамин В6 посредством диетата си, той може да обмисли приемането на добавки. Дозата не би трябвало да надвишава 1,4 мг дневно за дами под 18 години и 1,7 мг. дневно за мъже под 18 години. Уонг предлага добавки за възрастни хора, изключително в случай че имат понижен вкус, което може да значи, че не ядат задоволително храни, богати на B6.

Говорете с вашия доктор преди да вземете каквито и да е добавки, защото той ще ви помогне да определите точната доза за вас.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР