Витамин D е едновременно хранително вещество, което приемаме с храната,

...
Витамин D е едновременно хранително вещество, което приемаме с храната,
Коментари Харесай

Как да разпознаете и лекувате липсата на Витамин D

Витамин D е по едно и също време хранително вещество, което одобряваме с храната, и хормон, който тялото ни създава. Представлява мастноразтворим витамин, за който от дълго време е известно, че оказва помощ на организма да всмуква и задържа калций и фосфор, които са сериозни за построяването на костите. Недостигът му при деца води до рахит, а при възрастни - до остеопороза. Също по този начин, голям брой проучвания демонстрират, че витамин D може да понижи растежа на раковите кафези, да помогне за управление на инфекциите и да ограничи възпалението.

Дефицитът на витамин D е извънредно постоянно срещан проблем измежду огромна част от популацията. Този витамин главно се създава в кожата под въздействието на UV-лъчите, от където идва и названието му - “слънчевият витамин ”. Висок % от хората, живеещи тук-там, където слънчевата светлина е лимитирана през зимата или прекарват по-голяма част от времето си затворени в офис, имат незадоволителни количества в организма си.

Много от тези, страдащи от липса на витамин D, даже не подозират за това и живеят дружно със признаците си години наред преди да се извърнат към експерт. Ето за какво е значимо да се запознаете с рисковите фактори и признаците, които могат да ви подскажат, че нещо с равнищата на витамин D в кръвта ви не е наред.

Роля на витамин D в организма

Повечето хора знаят, че витамин D е главен витамин, който тялото употребява за естественото развиване и поддържане на костите. Но неговата функционалност не се лимитира единствено до присъединяване му в калциево-фосфорната обмяна. Той също взе участие в:

Поддържане на имунната система. Участва в активирането на имунните кафези, като оказва помощ на тялото да се отбрани от инфекции и заболявания.Мускулна функционалност. Адекватните равнища на витамин D са свързани с усъвършенствана мускулна мощ, намалявайки риска от рухвания и пострадвания.Клетъчен напредък и диференциация. Регулира клетъчния напредък, диференциация и апоптоза, като евентуално въздейства върху предварителната защита на някои типове рак.Регулиране на настроението. Има нови доказателства, свързващи неналичието на витамин D и нарушаванията на психологичното здраве.Сърдечно-съдово здраве. Играе роля в поддържането на сърдечно-съдовото здраве, като повлиява регулирането на кръвното налягане.

Източници на витамин D

Витамин D може да бъде получен от разнообразни източници, като:

Излагане на слънчева светлина

Кожата създава витамин D, когато е изложена на слънчева светлина, като UVB-лъчите играят съществена роля. Прекарването на време навън, изключително по обяд, разрешава натурален синтез. Но както античните учени са споделили “дозата прави отровата ”, по този начин и несъразмерното излагане на ултравиолетовото излъчване от слънчевата светлина може да аргументи рак на кожата. Така че е значимо да ограничите какъв брой време прекарвате на слънце.

Интересен факт: Улавянето на слънчевите лъчи в офиса или шофирането в кола за жалост не води до производството на витамин D, защото стъклото на прозореца изцяло блокира ултравиолетовата UVB светлина.

Хранителни източници

Много малко храни са естествени източници на витамин D. Основите са:

Мазни риби: сьомгата, скумрията, рибата звук и сардините са богати на витамин D.Масло от черен дроб на тресчица: богат източник на витамин D.Яйчни жълтъци: известно количество витамин D участва в жълтъците на яйцата.Обогатени храни: доста храни, като мляко, портокалов сок и зърнени храни, са обогатени с витамин D.

Хранителни добавки

Добавките с витамин D се оферират без рецепта и могат да бъдат предложени от здравни експерти, в случай че хранителният банкет или излагането на слънчева светлина са незадоволителни. Двете форми на витамин D в добавките са D2 (ергокалциферол) и D3 (холекалциферол). И двете форми покачват витамин D в кръвта ви, само че D3 може да има по-добър резултат от D2. Тъй като витамин D е мастноразтворим, той се усвоява най-добре, когато се приема с храна.

Фактори, водещи до недостиг на витамин D

По последни данни към един милиард души по света страдат от недостиг на витамин D. Недостигът му може да възникне под въздействието на разнообразни фактори, които включват:

Ограничено излагане на слънце заради липса на интензивност навън, потребление на слънцезащитни артикули или живот в региони с лимитирана слънчева светлина.Непълноценно хранене както и прецизните вегетариански или вегански диети, които може да нямат естествени източници на витамин D.Пигментация на кожата - по-тъмните тонове на кожата имат по-високи равнища на меланин, което може да понижи синтеза витамин D в отговор на слънчевата светлина.Някои болести, като болест на Крон, цьолиакия, бъбречни нарушавания и затлъстяване, могат да попречват усвояването или метаболизма на витамин D.

Как да разпознаем неналичието на витамин D?

Симптоми

Състоянието в началото протича без прояви или с едвам забележими признаци, които се поясняват неправилно като сезонно разстройство, отговор на стрес или изтощеност. С придвижване на времето и неналичието на лекуване е налице сериозен риск от пораждане на разнообразни болести и доста утежняване качеството на живот.

Силната липса на витамин D при децата предизвиква рахит. Симптомите му включват:

Неправилен напредък заради извити или огънати кости.Мускулна уязвимост - следят се компликации при осъществяване на естествени действия, като нанагорнище на стълби.Болки в костите.Деформации в ставите, изключително в гърба, бедрата и краката.

Това положение към този момент се среща доста рядко. Децата с лек недостиг на този витамин може просто да имат слаби, възпалени и/или мъчителни мускули.

Признаците и признаците при липса на витамин D у възрастните включват:

Постоянна отмалялост и липса на сила, заради влошено качество на съня, мъчно заспиване и постоянно пробуждане.Болки в костите, изключително в региона на гърба, кръста, тазобедрените стави,Мускулна уязвимост, мускулни болки или мускулни крампи.Промени в настроението, като меланхолия, тревога, чести промени в настроението.Честите инфекции, простудни болести, настинки, грип се асоциират с понижени равнища на витаминаКосопад, защото витамин D подкрепя растежа на космените фоликули.

Възможно е обаче положението да протече безсимптомно.

Лабораторни способи

Ако са налице упоменатите признаци, изложени сте на избрани рискови фактори или страдате от заболяване, което би довело до недостиг на витамин D, лекуващият доктор може да назначи кръвен тест за премерване на равнищата му в организма ви. Има два типа проби, които могат да се създадат, само че най-разпространеният е 25-хидроксивитамин D, прочут в резюме като 25(OH)D.

Превенция и лекуване

Най-ефективната тактика за отбягване на недостиг на витамин D включва обезпечаване на неговия задоволителен банкет посредством диета или излагане на слънчева светлина. Важно е обаче да бъдете деликатни, когато прекарвате дълго време на слънце без слънцезащитни артикули, защото несъразмерното излагане на слънчева светлина покачва риска от развиване на рак на кожата. Диетата, която спазвате би трябвало да включва храни, богати на витамин D, като - мазна риба, яйца и обогатени артикули.

Методите на лекуване на недостига на витамин D са същите като при неговата предварителна защита. В случаите, когато естествените източници са незадоволителни, се предписват хранителни добавки с витамин D.

Препоръчителният дневен банкет на витамин D зависи от възрастта. Най-общо за възрастни е желателно да одобряват към 600 до 800 интернационалните единици (IU) дневно.

Sarita+ е артикул, обогатен на витамин D. Той поддържа естествената функционалност на щитовидната жлеза при хипотиреоидни положения. Активните съставки усъвършенстват производството на тиреоидни хормони, благоприятстват метаболизма, когнитивните функционалности и пазят клетките от оксидативен стрес.

Често задавани въпроси 

1. Каква е връзката сред хипотиреоидизъм и недостига на витамин D?

Хипотиреоидизмът и дефицитът на витамин D постоянно са свързани, защото хормоните на щитовидната жлеза въздействат върху активирането на витамин D. Хипотиреоидизмът може да докара до понижено преобразяване на витамин D в неговата дейна форма, оказвайки въздействие върху калциевия метаболизъм и здравето на костите. Обратно, ниските равнища на витамин D могат да допринесат за автоимунни болести на щитовидната жлеза. Препоръчително е да се следи както функционалността на щитовидната жлеза, по този начин и равнищата на витамин D, защото оправянето с едно положение може да повлияе позитивно на другото.

2. Какво се случва, в случай че не одобряваме задоволително витамин D?

Недостатъчният банкет на витамин D може да докара до разнообразни здравословни проблеми, в това число елементарно чупливи кости, мускулни болки и отмалялост. Тежкият недостиг може да докара до положения като рахит при деца и остеомалация при възрастни. Освен това намаленият витамин D е обвързван с нараснал риск от инфекции, автоимунни болести и промени в настроението.

3. Може ли витамин D да бъде нездравословен?

Да, приемът на прекалено много витамин D може да навреди на организма. Много високите равнища на витамин D в кръвта могат да причинят гадене, повръщане, мускулна уязвимост, комплициране, болежка, загуба на вкус, дехидратация, прекалено уриниране и жадност и камъни в бъбреците. Изключително високите равнища на витамин D могат да причинят бъбречна непълнота, несиметричен сърдечен темп и даже гибел.

Да не се надвишава препоръчваната дневна доза от 1 капсула дневно. Не е сурогат на разнообразното хранене. Да се държи надалеч от деца. Заявление БАБХ №15138/03.08.2022 година Т222203114/15.08.2022 година

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР