Витамин B3, известен като ниацин, е микронутриент, който тялото използва

...
Витамин B3, известен като ниацин, е микронутриент, който тялото използва
Коментари Харесай

Най-добрите източници на витамин B3 - ниацин

Витамин B3, прочут като ниацин, е микронутриент, който тялото употребява за по-добър метаболизъм, вярно действие на нервната система и антиоксидантната отбрана.

Изключително значимо е постоянно да се употребяват храни, богати на витамин B3. Препоръчителният дневен банкет за този витамин е 16 mg за мъже и 14 mg за дами.

Запознайте се с едни най-хубавите източници на витамин B3:

• Черен дроб

 Най-добрите източници на ниацин

85 g приготвен черен дроб от говеждо месо обезпечава 14.7 mg ниацин или 91% от целесъобразния дневен банкет за мъже и повече от 100% за дами. Пилешкият черен дроб обезпечава 73% от целесъобразния дневен банкет за мъже и 83% за дами за същото количество. Черният дроб е извънредно богат и на протеин, желязо, холин, витамин А и други витамини от група В.

• Пилешки гърди

Пилешките гърди са доста добър източник както на ниацин, по този начин и на чист протеин. 85 g сварени и обезкостени пилешки гърди съдържат 11.4 mg ниацин, което е равно на 71% от целесъобразния дневен банкет за мъже и 81% за дами.

• Риба звук

 Рибата звук е богата на ниацин

Една консерва риба звук (165 g) обезпечава 21.9 mg ниацин и над 100% от целесъобразния дневен банкет за мъже и дами. Рибата звук е и с високо наличие на протеин, витамин В6, витамин В12, селен и омега-3 мастни киселини.

• Сьомга

85 g сварено филе от дива сьомга съдържа 53% от целесъобразния дневен банкет за мъже и 61% за дами. Същото количество сьомга, отглеждана във плантация, съдържа към 42% от целесъобразния дневен банкет за мъже и 49% за дами. Сьомгата също е отличен източник на омега-3 мастни киселини, които оказват помощ в битката с възпалението и понижат риска от сърдечно-съдови, и автоимунни болести.

• Свинско месо

 Свинското месо е измежду най-хубавите източници на витамин B3

85 g печено свинско филе съдържа 6.3 mg ниацин или 39% от целесъобразния дневен банкет за мъже и 45% дами. Свинското месо е и един от най-хубавите източници на тиамин - прочут също като витамин В1, който е основен витамин за метаболизма.

• Телешка кайма

85 g сготвена телешка кайма месо обезпечава 6.2 mg ниацин. Телешката кайма е богата и на протеин, желязо, витамин В12, селен и цинк.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР