Виталий Москаленко коментира, че Русия използва газа за изнудване на

...
Виталий Москаленко коментира, че Русия използва газа за изнудване на
Коментари Харесай

Украинският посланик: Не изключвам война с Русия, Киев е готов да отвърне

Виталий Москаленко разяснява, че Русия употребява газа за изнудване на Запада

Не изключвам война с Русия. Това съобщи извънредно в украинският дипломат у нас Виталий Москаленко.

По думите му сега обстановката в Украйна е извънредно комплицирана, тъжна и тревожна. Той напомни, че през февруари се навършват осем години окупацията на Крим от Руската федерация.

„ Конфликтът сред Русия и Украйна е война, която продължава до момента. Сегашната обстановка е допустимо да прерасне към действителни военни дейности и да нахлуят съветски войски на територията на Украйна “, добави Москаленко.

Дипломат №1 на Киев уточни, че единствено съветският президент Владимир Путин знае дали ще има сходна инвазия. Според него Москва цели реванш за загубата си в Студената война.

„ Много от европейските страни зависят от съветската газ, в това число и България. Газовият детайл Русия го употребява като детайл на изнудване, на подкуп и оръжие, благодарение на което тя желае да реализира избрани политически цели “, посочи той.

Посланикът изясни, че Украйна сега е готова за действителни военни дейности с източния си комшия, както и чака ответна реакция от Запада при навлизане на съветски военни елементи.

„ Украйна беше принудена да се приготви за война и е подготвена за такава. Получаваме сериозна помощ от страна на Европейски Съюз, Съединени американски щати – и във финансово отношение, и във военно-техническо отношение “, добави посланикът.

Москаленко описа, че известният боксьор Владимир Кличко се е записал в Народното опълчение. Дипломатът не изключи спорът да се позволи и по дипломатически път. Посланикът изясни, че Украйна желае да се причисли към НАТО.

Кой е Виталий Москаленко?

Негово превъзходителство Виталий Москаленко е роден в Киев. По обучение е публицист. Работи като редактор в Украинския държавен комитет по радио и телевизия. Десет години е теоретичен помощник в Института по литература към Академията на науките в Украйна. Дипломатическата му кариера стартира още през 1993, когато е първи секретар в Украинското посолство в България.

Изпълнявал е дипломатически длъжности в Словакия, Хърватия и Босна и Херцеговина. Бил е и дипломат в Република Северна Македония. От 2018 е първи посланик на Украйна у нас. Говори български, македонски и британски.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР