Висшият съдебен съвет прие становище в подкрепа на искането на

...
Висшият съдебен съвет прие становище в подкрепа на искането на
Коментари Харесай

ВСС брани Гешев за тракторите и косачките на Бюрото по защита

Висшият правосъден съвет одобри мнение в поддръжка на настояването на основния прокурор Иван Гешев да бъде оповестено за противоконституционно прехвърлянето на дълготрайните материални активи на Бюрото по отбрана към Министерството на правораздаването. С 11 на 4 гласа правосъдните кадровици взеха решение, че нормата, с която се реалокира имуществото на едната институция в друга, опонира на конституцията, заяви.

Против мнението гласуваха председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд Лозан Панов и Георги Чолаков, както и Цветинка Пашкунова и Атанаска Дишева от съдийската гилдия. Според останалите членове на Висш съдебен съвет отнемането на активите на Бюрото по отбрана от прокуратурата противоречи на принципа за разделянето на управляващите, независимостта на правосъдната власт, както и че според конституцията Пленумът на Висш съдебен съвет ръководи правосъдните парцели.

" Сега " напомня, че след поредност от кавги с Бюрото по отбрана през лятото на тази година Народното събрание го лиши от главния прокурор и го трансферира към Министерството на правораздаването. Веднага по-късно Иван Гешев сериза Конституционния съд задари наредба в Закона за отбрана лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане (ЗЗЛЗВНП), призната от последния парламент, която предвижда дълготрайните материални активи, употребени от бюрото, да се дават на министерството.

Освен това прокуратурата побърза да си прибере голямо количество коли и даже дребни неща като столове и преносими компютри преди те да преминат към изпълнителната власт. Държавното обвиняване е отказало да съобщи общо 60 движимости на Бюрото по отбрана, измежду които косачки, хладилници и трактори, разкри правосъдният министър Иван Демерджиев.

" От една страна се поддържа, че въпросът с имуществото е решителен и надали не парламентарен проблем, а от друга, че тази активност може да действа в министерството без 15 автомобила и 45 други движимости. Трябва да си изяснят прокуратурата и основният прокурор коя от двете тези е вярна, само че която и да е, сходен метод е недопустим “, заяви министърът във връзка сезирането на Конституционния съд от Иван Гешев.

Още по тематиката:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР