Висшият адвокатски съвет (ВАдвС) иска да бъдат обявени за противоконституционни

...
Висшият адвокатски съвет (ВАдвС) иска да бъдат обявени за противоконституционни
Коментари Харесай

И адвокатите пратиха поправките Пеевски-Цонев-Хамид в КС

Висшият адвокатски съвет (ВАдвС) желае да бъдат оповестени за противоконституционни измененията в Закона за банковата неплатежоспособност, добили известност като "Пеевски-Цонев-Хамид ". Предложеният от тримата депутати законопроект беше утвърден преди 2 години без спор в Народното събрание, откакто отнесе рецензии за нарушение на съществени правни правила, в това число пререшаване на завършени покупко-продажби с банкови активи със задна дата. Вносителите пък се мотивираха с потребността да бъде спрян вторичният обир на КТБ.

Целите на самодейността за прекъсване на "вторичното плячкосване " на КТБ бяха избрани в две направления. Първата е "да освети вторичното плячкосване и да върне на страната най-малко тези активи, които може да се върнат, тъй като те вторично се разграбват от същите хора, които вземат участие в това плячкосване " . Другата - да бъде изчистено името на Делян Пеевски.

"С Делян Пеевски пишем закон, посредством който да се разкрие същинският изедник на КТБ и да се освети процесът. Това би бил и мощен предпазен ход - кой прави закон против себе си?! Точно това е методът да потвърди, че няма нищо общо с тази история - като напише закон. Той е положил до момента всички старания да се разкрие всичко по грабежа на КТБ. И на него, и на нас ни омръзна от подправените вести, че Пеевски е взел участие във вторичното плячкосване на КТБ ", увери през октомври 2017 година Цонев. И разясни, че за неналичието на медийни изяви от страна на депутата предприемач

са отговорни медиите, които все за него питали,

когато стане въпрос за грабежа на КТБ.

Поправките вкараха правила за обезсилване със задна дата както на цесиите и прихващанията в размер на 850 млн. лева, направени по време на квестурата, по този начин и на заличените обезпечения по погасените с тях заеми. Последното може да стане единствено в случай че вземането на банката е погасено напълно посредством парично заплащане.

За оскъдни бяха оповестени както покупко-продажбите за прекачване на свързани с банката активи от момента на слагането й под необикновен контрол, по този начин учредените след тази дата от длъжници или от трети лица в интерес на КТБ обезпечения. С описаните промени на процедура бе въведено

законодателство с противоположна мощ,

като за осъществени в прорез със закона бяха оповестени позволени преди този момент от него покупко-продажби. Идеята е синдиците да възобновяват вписването на ипотеките, които да служат за поръчителство върху парцелите, без значение от тяхното прекачване от кредитополучателя на трети лица. Същевременно синдиците имат цялостната независимост да подхващат правосъдни дейности единствено против избрани покупко-продажби, а не против всички, попадащи в обсега на закона .

Президентът Румен Радев наложи несъгласие на главните текстове с аргумента, че поддържа предприемането на ефикасни ограничения за попълване масата на несъстоятелността, само че не приема ретроактивното деяние на новите разпореждания. След прегласуването им, част от тях

бяха атакувани неотложно пред Конституционния съд

от Търговската гилдия на Върховен касационен съд.

Върховните съдии настояват, че въведеното с преходните и заключителните разпореждания назад деяние на чл.59, ал.5 и ал.6 от ЗБН във връзка с осъществени покупко-продажби, за които се счита, че повреждат масата на несъстоятелността, опонира на няколко текста от конституцията. Става въпрос за придаване на назад деяние (от 20.06.2014 година, когато КТБ беше сложена под специфичен контрол и ръководството в нея поеха квестори) на опцията по правосъден ред да бъдат оповестени за оскъдни осъществените по-късно прихващания.

В настояването на Върховен касационен съд до Конституционен съд е посочено, че използването на въпросните разпореждания с противоположна мощ накърнява добитите права, без да е налице потребност от отбрана на значим публичен интерес, нито пък неотложна нужда от такова изменение. Според висшите съдии текстовете водят до диспропорция за страните

и основават два успоредни режима,

единият от които облекчава, а другият затруднява ситуацията на всяка от тях.

В резултат се стига до неравноправно отнасяне на гражданските и стопанските субекти, участващи в производството по банкова неплатежоспособност. Така е нарушено условието законодателството в правовата страна да дава отговор на правилото на непоклатимост и предвидимост.

И още: с приемането на оспорените текстове, законодателят е преуредил завършени правни отношения, което според трайната процедура на Конституционен съд е в прорез с конституционната възбрана за въвеждането на правила, които нарушават правната сигурност, погасяват добити права и разрушават доверието в правната система. По този метод е погазено и условието съдилищата да обезпечават тъждество и условия за състезателност на страните в правосъдния развой, а производството по делата да води до установяването на истината .

Какво твърди адвокатурата?

На първо място, че оповестяването за оскъдни на противоположните заличавания на учредени от длъжниците или от трети лица в интерес на банката обезпечения е в прорез с правилото на правовата страна . Той изисква правна сигурност, предвидимост на правната уредба, пропорция и протекция на законно добитите права.

Твърди се и че са нарушени конституционните правила на тъждество пред закона и отбрана правото на благосъстоятелност . По отношение на правилото, че от слагането на КТБ под специфичен контрол не текат периодите на обезпеченията, учредени от длъжници или от трети лица в интерес на банката, е наведен доводът че не е ясно за какви периоди става дума.

Въведеното ретроактивно деяние е в основата и на несъгласието с плануванаъа непротивопоставимост на обезпеченията на всяко трето лице, без значение от метода по който то е придобило имуществото си. Както и с

оповестяването за незначително на всяка прекачване

на акции или дялове от търговки сдружения, осъществено от дебитор на банката след слагането й под специфичен контрол. Принципът на противоположното деяние е натрапен и с различен нападнат текст, според който новите правила се ползват и за откритите до датата на влизането им в действие производства по неплатежоспособност.

Най-обилни причини са изложени против оповестяването за недействителни на прихващанията, осъществените след датата на слагане на КТБ под необикновен контрол, както и против опцията синдиците и гаранционният фонд да предявяват искове против всяко трето лице за връщане в масата на несъстоятелността на имущество с генезис от банката.

С измененията за недействителна във връзка с банката и на кредиторите на несъстоятелността беше оповестена всяка договорка, при която взимане с генезис от банката е трансферирано на трето лице,

без значение от броя на прехвърлянията,

в случай че вследствие на тази договорка в патримониума на лицето, разпоредило се с вземането, не е постъпило в рационален период пропорционално имущество.

Като заинтригувани страни по бъдещото конституционно дело, адвокатурата желае да бъдат привлечени Народното събрание, държавното управление, президента, Българска народна банка и Върховния касационен съд.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР