Висшият адвокатски съвет представи предложения за съществени изменения в регулацията

...
Висшият адвокатски съвет представи предложения за съществени изменения в регулацията
Коментари Харесай

Справедливост, обоснованост и достойнство: Нов подход към адвокатските възнаграждения

Висшият адвокатски съвет показа оферти за основни промени в регулацията на адвокатските хонорари . Целта е да се подсигурява, че те са обективни, обосновани и съответстващи на достолепието на специалността. Предложенията бяха разисквани на кръгла маса в Народното събрание и обгръщат промени в Закона за адвокатурата, Гражданския процесуален кодекс и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Едно от основните промени е анулацията на минималните граници за адвокатските хонорари , открити с Наредбата за минималните размери. Тази стъпка отваря вратата за въвеждането на гъвкави критерии, които да служат като ориентир за установяване на заслужено заплащане според от съответния случай.

Предлага се основаването на наложителни критерии за съдовете и адвокатските препоръки , които да контролират размера на адвокатските хонорари. Тези критерии ще бъдат създадени взаимно от Висшия адвокатски съвет и министъра на правораздаването, като по този метод се цели повишение на прозрачността и обективността при определянето на хонорарите.

Инициативата включва и предложение за предотвратяване на юристите от непозволено понижаване на възнагражденията при несъгласие от страна на клиента. Съгласно новите разпореждания, съдът няма да има право да дефинира хонорар, който е по-нисък от този на ответната страна, осигурявайки по този метод минимално ниво на заплащане.

Предложенията идват в отговор на решение на Съда на Европейския съюз, което трансферира преценката за размера на адвокатските хонорари напълно в ръцете на националните съдилища. Това докара до редица случаи на отсъждане на унизително ниски възнаграждения , което активизира адвокатурата за търсене на промени.

Агенцията за обществено подкрепяне и Висшият адвокатски съвет подписаха Споразумение за гарантиране правата на децата

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР