Висшите учебни заведения се движат като цяло малко по-бавно, отколкото

...
Висшите учебни заведения се движат като цяло малко по-бавно, отколкото
Коментари Харесай

HR експерт: Бизнесът се движи много по-бързо, отколкото образованието може да поеме

„ Висшите образователни заведения се движат като цяло малко по-бавно, в сравнение с пазарът на труда. Технологичните промени водят до внезапни промени в потребностите трудовия. За висшите образователни заведения ще става още по-трудно да се приспособяват към тази нова действителност. “

Това разяснява в студиото на Euronews PrimeTime Мария Стоева – шеф „ Продажби и бизнес развиване ” в Агенция за асортимент на фрагменти.
В края на предходната и началото на тази година започнахме интензивно да използваме изкуствен интелект в работата си, което към този момент дава резултат в избрани браншове на стопанската система, а това доста постепенно и мъчно ще може да се вкара и в университетите.
„ Икономиката и пазарът на труда стартират да се движат малко по-бързо, в сравнение с образованието може да поеме “, уточни HR специалистът.

Младите хора са ориентирани към специалности, свързани с осведомителни технологии, маркетинг, финанси и така нататък Докато много „ по-стари “ специалности не са забавни на младежите, да вземем за пример тези в производството, които към момента са доста нужни на пазара на труда. Търсенето и предлагането не са изравнени в доста браншове “, сподели още Стоева.
Дори студентите по дадена компетентност да са задоволително на брой, а те не са, откакто завършат, доста от тях напущат и по този метод още веднъж има дефицит на работна ръка в съответния бранш.
„ Има специалности, които започнаха да са по-добре платени в последните една-две години, а там към момента няма задоволително огромен интерес. Например учителската специалност, където заплащането става по-конкурентно “, означи специалистът.

По нейните думи няма бранш на стопанската система в България, който да не изпитва дефицит на работна ръка.

Според Стоева ползата към дадени специалности ще се повиши, в случай че евентуалните чиновници могат авансово да се срещнат от вътрешната страна с работната среда и развой.

Има съществени разлики по райони , разяснява експертът.

Докато в София студентите могат да имат гъвкава претовареност със относително положително възнаграждение, то в дребните градове опциите са доста лимитирани, уточни тя.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР