Висши шведски служители призоваха хората да се подготвят за потенциална

...
Висши шведски служители призоваха хората да се подготвят за потенциална
Коментари Харесай

И Швеция предупреди: Гответе се за война с Русия

Висши шведски чиновници приканиха хората да се приготвят за евентуална война на фона на възходящото напрежение с Русия. Изявленията бяха направени на Националната конференция Folk och Forsvar в Сален. 

В речта си външният министър Тобиас Билстрьом приветства предстоящото участие на страната му в НАТО като " най-голямата смяна в шведската политика за сигурност от повече от 200 години ". 

Билстрьом предизвести, че " Русия ще съставлява сериозна опасност за сигурността на Швеция и Европа в обозримо бъдеще ".

Той добави, че Стокхолм " би трябвало да бъде реалист и да одобри - и да бъде квалифициран за - продължителна борба ". В отговор на тези настроения министърът на защитата Пал Йонсон съобщи, че

" войната може да пристигна и при нас ", като съобщи, че Украйна работи като " щит на Европа " в спора с Русия.

Миналата година Швеция се отхвърли от политиката си на неприсъединяване в интерес на присъединението към НАТО, като се базира на войната в Украйна, почнала през февруари 2022 година Съседната страна Финландия избра същото, като се причисли към НАТО през април 2023 година

Министър-председателят Улф Кристерсон разгласи наскоро, че 800 шведски бойци ще бъдат ситуирани в Латвия през идната година, с цел да подсилят 2000-те канадски военнослужещи, ситуирани там в границите на самодейността на военния блок " Засилено предно наличие в балтийските страни ".

Говорейки за бъдещата роля на страната си в НАТО на същата годишна конференция предходната година, Кристерсон съобщи, че " разполагането с нуклеарни оръжия на личната ни територия в спокойно време е на дневен ред ".
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР