"Висшето образование в Европа има три степени - бакалавър, магистър

...
"Висшето образование в Европа има три степени - бакалавър, магистър
Коментари Харесай

Денков: Щом Андрей Гюров е защитил легитимно доктората си, по-нисшите степени не се оспорват

"Висшето обучение в Европа има три степени - бакалавър, магистър и лекар. В момента, в който има "доктор ", той е приключил най-високата степен и оттова нататък няма значение какво се е случвало преди този момент. "

Така просветителният министър проф. Николай Денков разяснява пред изразените подозрения от опозицията, че претендентът за гуверньор на БНБАндрей Гюров няма тапия за магистър, макар че има степен лекар от Виенския университет.

"Той има законна тапия за "доктор ", която е по-висока от "магистър ", тъй че няма какво да се спори тук. " - добави Денков.

В "Говори в този момент " Николай Денков разясни, че резултатът от инспекцията за дипломата на Андрей Гюров е излязъл в рамките дневно, защото Виенския университет разполага със лист на дипломантите си и инспекцията всъщност е лишила минути.

"Бързата реакция се дължи и на високия публичен интерес. Ако беше за Каримански, щяхме същото да създадем. " - увери просветният министър.

Николай Денков посочи, че екипът му вижда три съществени казуса в наличието на учебниците:
висока академичност в текстовете, поради което сега се вършат инспекции на образователните стратегии за изчистването им от тази тежестдецата не схващат постоянно за какво учат обещано нещо, поради което са нужни повече образци за практическото приложение на знаниятанедостатъчно време за извършения и създаване на умения, поради което от МОН са сложили въпроса за удължение на образователната година
Относно измененията в матурите след 12-и клас Николай Денков разяснява, че повдигането на прага за оценка "Среден 3 " е било належащо, защото досегашният предел е бил несъответстващ.

"Идеята е, че би трябвало да знаете най-малко една трета от материала, с цел да получите тройка. " - аргументира се той.

По-големият брой въпроси с отворен отговор за сметка на тези от затворен вид пък ще са по-лесни за децата, които са подготвени добре да мислят и които знаят, че би трябвало освен да възпроизвеждат познания, само че и да изведат личен извод. А по този начин или другояче образованието би трябвало да върви в поощряване на тези умения, разяснява Николай Денков.

Министерството на образованието и науката сега търси метод да обезпечи безвъзмезден достъп на всички деца до качествени електронни уроци, добави той. Целта е интерактивната форма на образование да не е привилегия единствено на тези, които могат да си го разрешат финансово.

След две години на ограничавания поради пандемията от МОН ще се опитат да употребяват летните месеци за интеграция на децата. Програмата "Отново дружно " ще бъде дейна и това лято. 90 млн. лв. пък са отделени по друга стратегия за безвъзмездни кръжоци по изкуства и спорт във всички учебни заведения в страната. В насърчаването на извънкласната интензивност на децата ще се включат и водещи български спортисти и хора на изкуството.

"В седмицата преди пролетната почивка делът на карантинираните поради COVID-19 възпитаници е бил едвам 0,24% ", посочи министър Денков.

Родителите, които се тормозят да пуснат децата си присъствено на учебно заведение по медицински или други основателни аргументи, могат да употребяват независима подготовка или самостоятелна форма на образование.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР