Високопоставени представители на Хърватия, Нидерландия и Европейската комисия призоваха днес

...
Високопоставени представители на Хърватия, Нидерландия и Европейската комисия призоваха днес
Коментари Харесай

БиХ има 6 седмици да приложи реформите на ЕС преди стартиране на преговорите за членство

Високопоставени представители на Хърватия, Нидерландия и Европейската комисия приканиха през днешния ден институциите на Босна и Херцеговина (БиХ) да продължат с използването на промените в 14 предпочитани области, изисквани от Европейския съюз.


Целта е те да бъдат изпълнени през идващите 6 /шест/ седмици, за страната да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз до края на март - преди изборите за Европейски парламент през месец юни.


Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и министър председателите на Нидерландия Марк Рюте и на Хърватия Андрей Пленкович са на посещаване в Сараево.

Фон дер Лайен съобщи след срещи с представители на управляващите в БиХ, че вижда напредъка на страната, само че са нужни спомагателни резултати и промени. Тя похвали страната за 100% сходство с външната политика и политиката на сигурност на Европейски Съюз, заяви " Сараево Таймс ".


„ Вие изразихте своя ангажимент към европейския път. Това е една от аргументите да станете страна претендент през 2022 година Това беше огромен тласък за по-нататъшен прогрес и предишния декември Европейски Съюз взе историческо решение да стартира договаряния за присъединение, когато страната ви извърши в задоволителна степен критериите ", добави ръководителят на Европейска комисия.

Тя посочи, че Босна и Херцеговина е постигнала прочут прогрес и е приела значими закони.

По време на днешната среща формалните лица разискаха Плана за напредък на Западните Балкани, признат от Европейската комисия през ноември 2023 година за да донесе някои от преимуществата на участието в района преди фактическото присъединение, да насърчи икономическия напредък и да форсира по този начин нужното социално-икономическо доближаване. Целта е да се даде опция на страните сътрудници да засилят промените и вложенията, с цел да ускорят доста процеса на разширение и напредък на своите стопански системи.

За задачата е препоръчан нов Инструмент за промени и напредък за Западните Балкани на стойност 6 милиарда евро за интервала 2024-2027 година Плащанията ще се правят, когато контрактуваните промени бъдат изпълнени.

Фон дер Лайен през днешния ден означи, че Европейският съюз е " повърхностен " без Западните Балкани.

„ По време на срещите загатнах огромното мото, което имаме в Европейски Съюз, което е „ обединени в многообразието “. Наистина имате разнообразие, само че сте обединени в една цел, която е Европейски Съюз. От друга страна, би трябвало да използваме времето за приемане на закони, които са доста прагматични. Чухте от приятелите ми, че това е основен миг, който не би трябвало да се пропуща. Това е чудесна опция за БиХ, само че и за Европейски Съюз. Убедени сме, че Европейски Съюз е повърхностен без Западните Балкани “, сподели тя.

На въпрос дали Босна и Херцеговина би трябвало да приложи промените по всички 14 целта до март или единствено част от тях, ръководителят на Европейска комисия акцентира, че е " належащо да се реализира допустимо най-вече и допустимо най-скоро ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР