Високопоставен турски служител отхвърли твърденията на Русия, че страната му

...
Високопоставен турски служител отхвърли твърденията на Русия, че страната му
Коментари Харесай

Руснаците се опитват да отровят отношенията ни със САЩ, твърди високопоставен турски служител

Високопоставен турски чиновник отхвърли изказванията на Русия, че страната му е в развой на закупуването на втори блок от системата за противовъздушна защита С-400, в коментар пред Middle East Eye (MEE).

Няма смяна в статуса на договарянията с Москва, сподели служителят.

Руският държавен снабдител на оръжия " Рособоронекспорт " Александър Михеев по-рано в понеделник съобщи, че консултациите сред Турция и Русия за нова доставка на С-400 са в финален стадий.

„ И в близко бъдеще ще формализираме и подпишем контракт “, сподели той пред съветските държавни медии.

Според турския чиновник, чиято идентичност не е разкрита, информацията е част от тактика на Русия, при която тя разгласява подвеждащи изказвания против Турция на фона на нерешените проблеми с американската страна.

„ Руснаците се пробват да отровят нашите връзки със Съединените щати “, беше представен да споделя служителят, осведоми БГНЕС.
 Турция е получила първи елементи от съветските ракетни системи С-400 Турция е получила първи елементи от съветските ракетни системи С-400
Първите елементи на съветските системи за противоракетна защита С-400 са доставени на Турция, съгласно източници от сферата на сигурността, съ...

Връзките сред съдружниците от НАТО Турция и Съединени американски щати бяха мощно обтегнати през 2019 година заради придобиването от Анкара на модерната съветска система за противовъздушна защита С-400. Това накара Вашингтон да отстрани Турция от своята реактивна стратегия F-35 Lightning II. Съединени американски щати настояват, че системата може да бъде употребена от Русия за скрито приемане на секретни данни за самолетите F-35 на Lockheed Martin и че е несъвместима със системите на НАТО. Турция обаче упорства, че С-400 няма да бъде интегрирана в системите на НАТО и няма да съставлява опасност за алианса. Съединени американски щати също по този начин глобиха някои турски чиновници и институции за покупката.

Предишните договаряния сред Турция и Съединени американски щати за закупуването на " Пейтриът " се сринаха заради противоречие по редица въпроси - от С-400 до недоволството на Анкара от изискванията на Вашингтон. Турция съобщи, че ще се съгласи с оферта единствено в случай че включва трансфер на технологии и условия за взаимно произвеждане.

Анкара неведнъж е подчертавала, че отводът на Съединени американски щати да продадат своите ракетни системи " Пейтриът " е това, което я е предиздвикало да потърси други продавачи, като добави, че Русия е предложила по-добра договорка, в това число трансфер на технологии. Турция даже предложи основаването на комисия със Съединени американски щати за изясняване на механически въпроси.

Анкара и Вашингтон са провели няколко договаряния за разрешаване на разногласието, изключително с новата администрация при президента на Съединени американски щати Джо Байдън, само че към момента няма резултат във връзка с анулацията на глобите.

Още от АЗИЯ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР