Високопоставен турски представител заяви днес, че Турция ще преустанови сондажните

...
Високопоставен турски представител заяви днес, че Турция ще преустанови сондажните
Коментари Харесай

Турция преустановява сондажите за газ и петрол в оспорвани води с Гърция

Високопоставен турски представител съобщи през днешния ден, че Турция ще прекрати сондажните действия за газ и нефт в оспорвани води в Източното Средиземноморие, осведоми Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган е дал на своите сътрудници инструкции да бъдат градивни и да преустановят за известно време проучвателните действия, съобщи президентският консултант и представител Ибрахим Калън пред турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Миналата седмица Турция разгласи проекти да изпрати проучвателния транспортен съд " Оруч Реис " и два поддържащи кораба да извършат сеизмологични интервенции до 2 август във води южно от гръцките острови Родос, Карпатос и Кастелоризо /край турското южно крайбрежие/. Изявлението увеличи напрежението със прилежаща Гърция и провокира рецензии от Съединени американски щати, Франция и други европейски страни. 

Съюзничките от НАТО Гърция и Турция имат различия за сондажните права в Източното Средиземноморие. Турция упреква Гърция, че се пробва да я изключи от облагите вследствие на сондажите за нефт и газ в Егейско море и Източното средиземноморие, като показва, че морските граници за комерсиална употреба би трябвало да бъдат поделени сред гръцката и турска континентална част и да не включват гръцките острови на равноправна база. Атина твърди, че тази позиция на Турция нарушава интернационалните закони. 

" Всеки би трябвало да продължи да работи в личния си континентален шелф и да прави взаимна работа в оспорваните региони ", съобщи Калън. По думите му двустранните въпроси с Гърция би трябвало да бъдат разрешавани посредством разговор, а не посредством закани за турската кандидатура за участие в Европейски Съюз.

В понеделник гръцкият държавен представител Стелиос Пецас съобщи, че Турция изтегля корабите си от региона и добави, че Атина е подготвена да стартира договаряния с Турция в границите на интернационалните закони и добросъседските връзки. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР