Високопоставен служител от подкрепяната от Иран ливанска групировка Хизбула направи

...
Високопоставен служител от подкрепяната от Иран ливанска групировка Хизбула направи
Коментари Харесай

Представител на Хизбула прави забележително посещение в ОАЕ

Високопоставен чиновник от подкрепяната от Иран ливанска формация Хизбула направи удивително пътешестване до Обединените арабски емирства, с цел да улесни освобождението на повече от 10 ливански жители , споделиха четирима източника, близки до " Хизбула ", пред " Ройтерс ".

Посещението по покана на ОАЕ може да алармира за забележителна смяна от враждебността, която от дълго време дефинира връзките сред шиитската мюсюлманска " Хизбула " и сунитската мюсюлманска ОАЕ, стратегически съдружник на Съединените щати , споделиха анализатори.

Един от източниците, говорещ при изискване за анонимност, разказа визитата на Вафик Сафа като " нова страница " във връзките сред ОАЕ и " Хизбула " , която е избрана като терористична група от Съединените щати и техните арабски съдружници от Персийския залив.

Сафа е пътувал до ОАЕ във вторник, споделиха източниците. Той управлява отдела за връзка и съгласуваност на " Хизбула ", отговарящ за координацията с ливанските организации за сигурност, и е глобен от Съединените щати.

Четирите източника, осведомени с мисленето на " Хизбула ", споделиха, че ОАЕ са се свързали с " Хизбула " със известие, че се стремят да освободят ливанските пандизчии, няколко от които излежават доживотни присъди.

Източниците споделиха, че арестуваните са били задържани по обвинявания, в това число даване на поддръжка и финансиране на " Хизбула " , описвайки ги като политически стимулирани обвинявания.

И четиримата източника потвърдиха, че затворниците ще бъдат освободени през идващите дни и ще съпроводят Сафа назад в Ливан.

Два от източниците споделиха, че ОАЕ са поискали от съдружника на " Хизбула " сирийския президент Башар ал-Асад да съобщи известието преди началото на войната в Газа , по време на която " Хизбула " и Израел са разменили огън през ливанско-израелската граница.

Един от източниците сподели, че визитата допуска у силие за облекчение на " някои от районните напрежения ", без да дава детайлности.

Външнополитическите ходове на ОАЕ през последните години включват възобновяване на връзките с Асад.

ОАЕ започнаха да се ангажират още веднъж с Техеран през 2019 година, а Саудитска Арабия възвърне връзките си с Иран предходната година.

Напрежението сред " Хизбула " и ОАЕ отразява по-широка битка сред Иран и сунитските арабски страни от Персийския залив, която подхранва спорове, в това число войни в Сирия и Йемен.

Шестчленният Съвет за съдействие в Персийския залив, който включва Саудитска Арабия, разгласи " Хизбула " за терористична група през 2016 година ССЗ наложи наказания на " Хизбула " през 2013 година за нахлуване във войната в Сирия на страната на Асад.

Във връхната точка на районното напрежение през 2019 г . след офанзива с дрон против саудитски петролни съоръжения водачът на Хизбула Сайед Хасан Насрала предизвести ОАЕ и Саудитска Арабия, че би трябвало да спрат спора в Йемен, с цел да се защитят.

ОАЕ управлява арабските дейности за възобновяване на връзките с Асад през последните години. Членството на Сирия в Арабската лига беше възобновено предходната година след повече от десетилетие спиране.

Миналата година ОАЕ освободиха 10 ливански жители, които са били арестувани там два месеца, съгласно ливанското външно министерство.
 ОАЕ изпращат първия си дипломат в Сирия след спора
ОАЕ изпращат първия си дипломат в Сирия след спора

Новият делегат на Емирството Хасан ал-Шехи връчи акредитивните си писма
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР