Високопоставен представител на руското министерство на отбраната посети редица държави

...
Високопоставен представител на руското министерство на отбраната посети редица държави
Коментари Харесай

Защо Русия се нуждае от връзка с африканското НАТО

Високопоставен представител на съветското министерство на защитата посети редица страни в Африка. С кои страни договаря той, по какви въпроси и по какъв начин съветските структури за сигурност (и не само) могат да бъдат взаимноизгодни на африканските страни?

Руският заместник-министър на защитата Юнус-Бек Евкуров посети Нигер за първи път на 4 декември, където се срещна с министъра на защитата на страната военачалник Салифу Моди. Националният съвет за избавление на родината, военното държавно управление на страната, което пое властта след свалянето на президента Мохамед Базум през юли, направи известието, без да уточни дневен ред за срещата. Това е втората среща на Евкуров с Моди, първата се състоя на 16 септември в прилежащо Мали по време на предходното пътешестване на Евкуров до Африка.

Преди Нигер Евкуров посети Мали и Буркина Фасо, оповестява малийската държавна телевизия. Според информация на “Африка Интел ” в Мали Евкуров е разискал с локалното управление освен военно-техническо съдействие, само че и съдействие в развиването на железопътната мрежа, енергетиката и въгледобива.

През септември Евкуров пътува за първи път по маршрута Либия - Мали - Буркина Фасо - Нигер. Тогава неговата обиколка се възприемаше извънредно в подтекста на военно-техническото съдействие сред Русия и „ новите демокрации “ на страните от Сахел. Някои от техните водачи посетиха Москва и Санкт Петербург като част от Съвета Русия-Африка, където договориха помощ в битката против джихадистите и районните сепаратисти.

Обхватът на въпросите, които Евкуров разисква сега с управлението на страните от Сахел, включва освен военно-технически аспекти, само че и планове за развиване на инфраструктурата, железопътния превоз, минната промишленост, развиването на „ зелената “ сила и някои други.. Поне за това написа извънредно заинтригуваната (и, несъмнено, пристрастна) френска преса, по-специално “Льо Монд ”.

Може би с течение на времето такива чисто стопански и частично политически аспекти на съдействието сред Руската федерация и страните от Сахел последователно ще преминат от Евкуров към по-специализирани съветски структури. Въпросът е, че да вземем за пример в редица страни съветските посолства просто не съществуваха физически, а други форми на съдействие с Руската федерация бяха блокирани от французите с техните схеми за корупционен надзор над националните елити във франкофонските африкански страни. До края на тази година съветските посолства ще бъдат открити от нулата в Буркина Фасо и Екваториална Гвинея. По-специално това съобщи преди няколко месеца прессекретарят на Министерство на външните работи на РФ Мария Захарова.

Сега Евкуров е тъкмо индивидът, който приказва на един език с новите военни водачи на страните от Сахел. Не в смисъл на френски, а на прочувствено равнище. Военно-техническата помощ за страните от Сахел в този момент е приоритет за новото управление на Мали и Нигер, защото военните дейности в тези страни не стопират даже за ден. Това е значимо през днешния ден и този въпрос е директно в компетенциите на военачалник Евкуров.

Фактът, че точно Министерството на защитата работи интензивно за определяне на контакти с африканските страни, неотдавна съобщи различен заместник-началник на ведомството Александър Фомин. Според него „ по предписание се подписват съглашения в региона на военното съдействие и това съглашение не е единственото, което съществува. Успоредно с това има редица други съглашения на държавно или междуведомствено равнище, благодарение на които се детайлизира форматът на взаимоотношение в една или друга посока - през днешния ден имаме съглашения с 30 страни и още шест са на път, като общо ще бъдат 36. Това на процедура покрива по-голямата част от африканския континент. "

Миналата седмица армията на Мали съумя най-сетне да превземе град Кидал, една от крепостите на съперниците на централното държавно управление на страната, от бунтовниците туареги. В борбите за Кидал вземат участие и съветски доброволци, останали в Мали от времето на частните военни компании. Армията на Мали съумя да победи един от известните водачи на туарегите.

Но в това време джихадистите съумяха да нанесат неприятно изненадващо проваляне на войските на Мали в Сахел посредством типичен рейд. Рано е да се приказва за повратна точка в битката против джихадизма в Мали.

На първата обиколка Евкуров беше съпроводен от военачалник Андрей Аверянов, шеф на 161-ви център за образование на ГРУ, известна персона в избрани кръгове. Биографията му е секретна, само че можем да кажем, че приказва свободно сръбски, интересува се от колекциониране на хладно оръжие и е превел на съветски от сръбски рецензионни каталози на старинни ками от Черна гора и Албания. Участник е във войните в Афганистан и Чечня, има три ордена за смелост, званието Герой на Русия (за Крим, 2014 г.). Недоброжелатели популяризират единствената фотография на Аверянов (в смокинг и с папионка) от сватбата на щерка му, на която посетители бяха небезизвестните Петров и Боширов.

На неотдавнашната среща на върха Русия-Африка военачалник Аверянов беше формален участник в договарянията с делегации от страните от Сахел. И то в граждански статус. Той е боец от специфичните елементи и експерт по образованието и възпитанието на бойци от специфичните елементи.

Освен това в последно време в задграничната преса започнаха да се появяват известия за хипотетичното начало на образуването от Русия на по този начин наречения „ Африкански корпус “, тип ЧВК, предопределен главно за интервенции в Либия. В този подтекст “Нюзуик ” загатва последното посещаване на Евкуров в Африка. Министерството на защитата на Русия не е дало публични мнения по този въпрос.

Може би при сегашните политически действителности основаването на такава паравоенна конструкция, която да се занимава извънредно с африканските въпроси и да съставлява съветските ползи в Африка, би имало смисъл. Защото африканските проблеми са извънредно необятни и характерни, в това число и от позиция на проблемите на сигурността. Освен това той също варира доста районно - не може да има обединен метод към, да речем, Мозамбик, Централноафриканската република или Сахел.

Във всеки случай „ Мисията на Евкуров “ закупи митология в западната, изключително във френскоезичната преса, точно заради статута му на заместник-министър на защитата на Руската федерация. Но “Льо Монд ” частично прав, че кръгът от проблеми, обсъждани в Сахел, към този момент е надхвърлил просто военно-техническото съдействие.

В края на март 2022 година, откакто стартира изтеглянето на френските военни, Мали получи от Русия два бойни хеликоптера Ми-35П, радарно съоръжение, оръжия и муниции. А при започване на август 2022 година - учебно-бойни реактивни самолети Л-39, щурмови самолети Су-25, ударни вертолети Ми-24П и военно-транспортни вертолети Ми-8. Те изискват подготвени екипажи. Броят на кадетите от страните от Сахел в съветските военни образователни заведения се е нараснал доста през последната година, само че това са фрагменти за бъдещето. Някой би трябвало да се бие още в този момент.

След септемврийските срещи на Евкуров с Моди, краткотрайния боен президент на Мали Асими Гоита и водача на Буркина Фасо Ибрахим Траоре, трите страни оповестиха основаването на боен съюз, Алианса на страните от Сахел. Целта на съюза е оповестена за „ основаване на архитектура за групова защита “. И това към този момент е военно-политически съюз, който западната преса назова „ Африканско НАТО “.

В същото време страните от Сахел оповестиха групово отдръпване от всички други военно-политически и стопански съюзи, основани преди този момент в Западна Африка под егидата на Съединени американски щати и Франция. Тоест, безусловно за няколко месеца се промени политическата настройка на целия район, сътвори се нов междудържавен блок, единен от общи цели и даже нова обща идеология.

И с такава конструкция е належащо да си сътрудничим освен по въпросите на сигурността. С разрешаването на актуалните проблеми централно място ще заемат чисто политически и стопански, даже идеологически въпроси. Чуждестранната преса непосредствено написа, че съветската дипломация е " в по-изгодна позиция " в страните от Сахел спрямо Франция. Така „ задачата на Евкуров “ наподобява единствено като началото на дълъг развой на създаване на нов стадий в връзките сред Русия и Африка. Перспективно и взаимноизгодно.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР