Високите цени обсъжда правителството днес анонсира премиерът Кирил Петков. България

...
Високите цени обсъжда правителството днес анонсира премиерът Кирил Петков. България
Коментари Харесай

Правителството обсъжда високите цени, предлага мерки на Еврокомисията

Високите цени разисква държавното управление през днешния ден анонсира министър председателят Кирил Петков.

България ще предложи на следващия ден на Европейската комисия няколко ограничения. Първата е взаимно закупуване на природен газ от всички страни членки, второто предложение е да се да се вкара таван на цените от 50 евро на мегаватчас, както и страните членки да стартират координирано понижаване на акциза за горивата.

Пред министрите Петков разгласи, че Европейската комисия към този момент е приела да дискутира по предложенията на България, с които да се овладеят енергийните цени. За взаимното закупуване на газ от всички страни членки Петков разясни:

„ През един преговорен екип да използваме пазарната мощ на Европейски Съюз, с цел да достигнем до доста по положителни равнища на газа. Ако цената, която се контракти, е над 50 евро на мегаватчас, дружно да създадем взаимен механизъм, с цел да можем дружно да понижим тези равнища до 50 евро на мегаватчас, което ще се отрази и на цените на тока “.

България предлага още да се дискутира и реализира единодушие за координирано понижаване на акцизите на горивата, а хранилищата на газ да бъдат запълнени на 90%, като се засилят договарянията с доставчиците на полутечен газ.

„ Да сме сигурни, че без значение каква е обстановката да можем да имаме втори сюжет за доставка на газ, без значение от войната в Украйна “.

Петков анонсира, че се удължават и през април четирите настоящи стратегии за подкрепяне у нас поради високите цени на газ и ток, като се усилва от 250 на 300 лв. тавана на компенсацията за електрическата енергия на небитовите консуматори, за което ще се платят 738 милиона лв. към бизнеса.

„ Така че тази външна рецесия, която заля цяла Европа, да може да бъде търпима в българските условия, за българския бизнес, несъмнено цените за бита остават същите към този момент. Това е грижата, която ние поставяме. “
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР