Високите цени на природния газ и глобалната конкуренция за горивото

...
Високите цени на природния газ и глобалната конкуренция за горивото
Коментари Харесай

Енергийната криза съживява търсенето и производството на въглища

Високите цени на природния газ и световната конкуренция за горивото доведоха до по-голямо търсене на топлинни въглища за произвеждане на електрическа енергия тази година, до момента в който страните се пробват да се откажат от съветските енергийни доставки и да търсят релативно по-евтини други възможности. Някои страни отварят още веднъж консервираните въглищни централи, с цел да обезпечат задоволително сила за тази зима, до момента в който други усилват производството, защото търсят обилни облаги от износа, предава. 

Ето някои от обновените въглищни планове и държавните проекти за въглища в международен мащаб:

ЕВРОПА

Австрия – Правителството се споразумя с комуналната компания Verbund през юни за превръщане на газова електроцентрала на въглища в подготовка за изключителна енергийна рецесия.

Босна и Херцеговина утвърди през март проект за удължение на живота на топлоелектрическите централи Tuzla 4 и Kakanj 5 до края на 2023 година

Дания – През октомври държавното управление подреди на Orsted да продължи и възобнови активността на три от своите електроцентрали, захранвани с нефт и въглища, с цел да обезпечи доставката на електрическа енергия. Два от тях трябваше да бъдат изведени от употреба на 31 март 2023 година

Финландия – Финландската енергийна компания Fortum планира да добави 560 мегавата (MW) потенциал към скандинавския енергиен пазар след октомври посредством наново активиране на неактивна въглищна електроцентрала на западния бряг на страната.

Франция - Въглищната електроцентрала Emile Huchet започва още веднъж при започване на октомври, единствено шест месеца след затварянето си, съгласно локални медии.

Германия – Германският кабинет одобри в края на септември два декрета за удължение на употребата на огромни електроцентрали, работещи с каменни въглища, и връщане на празния потенциал за кафяви въглища, с цел да се усилят доставките и мрежовите запаси. Министерството на стопанската система сподели, че връщането на електроцентрали, работещи с въглища, може да добави до 10 гигавата потенциал при положение на сериозна обстановка с доставките на газ.

Гърция – Националният оператор на газовата мрежа DESFA съобщи през септември, че Гърция ще продължи да работят седем централи, захранвани с въглища, по-дълго от авансово плануваното, базирайки се на актуалната енергийна рецесия.

Италия – Сред набор от ограничения за понижаване на потреблението на газ, Италия възнамерява да усили производството от съществуващите електроцентрали, работещи с въглища и нефт.

Холандия - Холандският министър на енергетиката Роб Джетен сподели през юни, че Холандия ще отстрани ограничаването за произвеждане на въглищни енергийни централи, с цел да резервира газа.

Северна Македония отсрочи затварянето на своите въглищни електроцентрали Битоля и Оломей за 2030 година и възнамерява да отвори две нови въглищни мини за зареждане на електроцентрали.

Полша – Страната спря през септември възбраната за потребление на лигнитни въглища – най-замърсяващият тип въглища – за отопление на домове до април 2023 година, с цел да облекчи рецесията с доставките. През юни компанията съобщи, че възнамерява да " усили производството на топлинни въглища от съществуващите мини тази година най-много с 1,5 милиона тона ".

Сърбия усилва производството на въглища заради незадоволителния дъжд за водноелектрическите централи. Сръбската Elektroprivreda Srbije (EPS) чака нов блок в своята електроцентрала Kostolac да влезе в употреба до 2023 година, съгласно локални източници.

Испания – Министерството на екологичния преход изиска през май отсрочване на затварянето на въглищната електроцентрала As Pontes на Endesa. През септември то разреши условното затваряне на две от четирите групи на централата, " като се вземе поради усилването на променливите за наличност на електрическа енергия ".

Обединеното кралство - Британската национална мрежа (NG.L) подписа контракти с генераторите на електрическа енергия Drax Group и EDF - EDF Energy за удължение на живота на четири захранвани с въглища енергийни блока в две централи. 

Наличният потенциал ще се употребява единствено в краен случай, с цел да се подсигурява сигурността на доставките, в случай че е належащо. Германската Uniper заяви през септември, че ще удължи живота на своята въглищна централа Ratcliffe.

Украйна – Въпреки че множеството украински мини са в региона на Донбас, завладяни от проруските сили, страната възнамерява да усили вътрешните ресурси от топлинни въглища от 2 милиона тона на 3 милиона тона преди зимата.

АФРИКА 

Ботсвана – Правителството пресметна, че търсенето от Европа може да доближи повече от 50 000 тона на месец.

Южна Африка - Европейските страни, които се борят да обезпечат други възможности на съветските въглища, са внесли 40% повече въглища от главния експортен център на Южна Африка през първите пет месеца на тази година, в сравнение с през цялата 2021 година, демонстрират данни, получени от Ройтерс.

Танзания чака износът на въглища да се удвои тази година до към 696 773 тона, сподели Комисията по минното дело на страната пред Ройтерс, до момента в който производството се чака да се усили с 50% до към 1,365 милиона тона.

АЗИЯ И ОКЕАНИЯ 

Австралия – Очаква се австралийските доходи от експорт на запаси и сила да скочат със 7% до рекордните 450 милиарда австралийски $ (290 милиарда долара) през тази фискална година. Австралийските въглища от ден на ден се насочват към Европа вместо към Индия от средата на 2022 година, откакто европейските наказания бяха наложени на съветските въглища поради нахлуването им в Украйна.

Китай - Пекин утвърди 15 гигавата нови мощности, работещи с въглища, и още 30 милиона тона мощности за произвеждане на желязо, основани на въглища, през първата половина на тази година.

Изследване на Greenpeace East Asia демонстрира, че държавните управления на провинциите в Китай са одобрили проекти за прибавяне на общо 8,63 гигавата нови въглищни електроцентрали единствено през първото тримесечие на 2022 година

Индонезия - Най-големият експортьор на въглища в света съобщи, че може да усили добива, с цел да помогне за посрещане на търсенето от страни, които са изгубили доставки от Русия.

АМЕРИКА 

Колумбия – Правителството сподели това лято, че може да усили производството на въглища и нефт, до момента в който се ускорява, с цел да запълни празнотата, основана от глобите против Русия.

Съединените щати - Няколко американски щата, в това число Индиана, Уисконсин, Ню Мексико и Небраска, оповестиха закъснение на плануваното затваряне на техните централи, работещи с въглища, до 2025 година, като се позоваха на опасения по отношение на дефицита на сила, наред с други проблеми. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР